Lučenec sa zapojí do Hodiny Zeme, do tmy sa ponorí radnica

LUČENEC – Mesto Lučenec sa aj tento rok zapojí do kampane Hodina Zeme. Do tmy sa v sobotu 25. marca ponorí historická budova radnice. Osvetlenie ostane vypnuté celú noc. Aj týmto symbolickým krokom chce mesto upozorniť na potrebu ochrany životného prostredia, ku ktorej aktívne pristupuje.

Symbolické vypínanie svetiel na jednu hodinu 25. marca v čase od 20:30 do 21:30, na Hodinu Zeme, je poznávacím znakom celosvetovej kampane. Cieli na zvýšenie povedomia verejnosti v oblasti klimatickej zmeny. Ekológia a environmentálne témy sú blízke aj mestu Lučenec, a preto sa opäť zapojilo do tento iniciatívy.

Je veľmi dôležité nielen zamyslieť sa, ale hlavne aj niečo urobiť v prospech našej planéty. Každý môže svojou snahou prispieť k ochrane životného prostredia. Tých spôsobov je množstvo – vyhnúť sa konzumnému správaniu, separovať odpad, využívať hromadnú dopravu, šetriť s vodou či chrániť prírodné zdroje. Mesto Lučenec nezaostáva za celoeurópskym trendom a tiež prostredníctvom rôznych projektov v environmentálnej oblasti prispieva k ochrane životného prostredia a vzdelávania ľudí v tejto oblasti,“ povedala primátorka Lučenca Alexandra Pivková.

Ako príklad uviedla jeden z nových projektov – Učíme sa v prírode. Ide o vytvorenie externej environmentálnej učebne situovanej v mestských ovocných sadoch. Účel projektu spočíva v idei učiť deti o prírode v prírode.

Mesto Lučenec systematicky buduje ekologické centrum trvalo udržateľného rozvoja. Je situované v mestských sadoch. Dlhodobo pracujeme na aktivitách, ktoré zmierňujú dopad nepriaznivých klimatických zmien na mesto a jeho obyvateľov. Vďaka tomu vznikli v meste napríklad zelené zóny kvitnúcich lúk, ovocné sady na sídliskách, mestské sady alebo apidomček,“ pokračovala primátorka mesta.

Aj vďaka týmto aktivitám sa mesto Lučenec stalo signatárom Charty Misia „Adaptácia na zmenu klímy“. Zaradilo sa tak k európskym mestám, ktorým zmena klímy nie je ľahostajná.

Do Hodiny Zeme sa nezapájajú len mestá či organizácie. Cieľom tohtoročnej kampane je osloviť čo najviac ľudí, aby si oddýchli od každodenných činností a venovali 60 minút tomu, že spravia niečo pozitívne pre našu planétu.

Či sa už pustíte do čistenia svojho okolia, brehov obľúbeného jazera či rieky, zapojíte sa do sadenia stromov alebo skrášlenia parkov a záhrad – spoločne môžeme využiť jednu hodinu na tisíce inšpiratívnych udalostí v zjednocujúci moment v prospech prírodného prostredia našej planéty.

Zdroj: Michaela Baboľová, hovorkyňa mesta Lučenec

Pridaj komentár