Mesto Lučenec optimalizovalo mestskú autobusovú dopravu, cestujúcim odporúča dopravné karty

LUČENEC – Mesto Lučenec pristúpilo k optimalizácii mestskej autobusovej dopravy. Model optimalizácie na svojom uplynulom (13. 03. 2023) zasadnutí schválilo mestské zastupiteľstvo. Cestujúcim odporúča dopravné karty.

Optimalizácia vraj neohrozí kvalitu služieb

V rozpočte schválenom pre rok 2023 bolo na fungovanie mestskej autobusovej dopravy schválených 500 000 eur, pričom dopravca SAD Lučenec predložil v súlade so Zmluvou o výkone vo verejnom záujme výšku predpokladanej straty pre rok 2023 v sume cca 800 000 eur.

Zvýšená cena vo veľkej miere odzrkadľuje zvýšené výdavky spojené s globálnou krízou v oblasti energií či inflácie. V súvislosti s tým bolo potrebné podniknúť kroky vedúce k optimalizácii a zefektívneniu fungovania mestskej autobusovej dopravy, resp. k zníženiu straty, s ohľadom na zachovanie kvality poskytovaných služieb.

Naším cieľom je mestskú autobusovú dopravu udržať v čo najvyššej kvalite, a preto je optimalizácia nevyhnutná. Jej fungovanie a čo najvyššie možné vyťaženie cestujúcimi zabezpečí zníženie počtu áut v uliciach mesta, čím sa odľahčí hustota premávky, zrýchli sa vyprázdňovanie križovatiek a dôjde aj k uvoľneniu parkovacích miest v určitých lokalitách. Toto všetko tiež nadväzuje na zníženie zaťaženie miestnych komunikácií a zníženie poškodzovania krytov ciest. Využívanie mestskej autobusovej dopravy má, samozrejme, pozitívny vplyv aj na naše životné prostredie a kvalitu ovzdušia v meste,“ zhrnula súvislosti primátorka mesta Lučenec Alexandra Pivková.

Optimalizácia a zefektívnenie fungovania mestskej autobusovej dopravy boli podľa mesta navrhnuté v kombinácii s úpravou cestovných poriadkov, kde najmenej efektívne spoje, čiže tie, o ktoré bol minimálny záujem, budú zrušené, a tarifa z roku 2018 bude aktualizovaná. Služby pritom majú zostať zachované pre čo najväčší počet cestujúcich.

Mesto odporúča cestujúcim dopravné karty a mesačné lístky

Podľa údajov vyplývajúcich z počtu prepravených osôb samospráva tvrdí, že až približne 60 percent cestujúcich mestskou autobusovou dopravou v Lučenci nevyužíva dopravnú kartu.

Cestujúci si ju môžu vybaviť na lučenskej autobusovej stanici a využívať tak zvýhodnené cestovné, ktoré je v niektorých prípadoch až o polovicu lacnejšie v porovnaní s cestovným plateným v hotovosti. Navyše, využívaním dopravnej karty sa zvyšuje aj komfort cestujúcich, pretože sa urýchľuje nástup do autobusu.

Pre pravidelných cestujúcich, ktorí mestskú autobusovú dopravu využívajú aj niekoľkokrát denne, je výhodný celosieťový časový lístok s platnosťou 30 dní od zakúpenia. Napríklad žiaci a študenti do 26 rokov za takýto lístok zaplatia len 5 eur. Dospelá osoba zaplatí 11 eur.

Ak by mala táto osoba len dopravnú kartu, cestovala dvakrát denne – napríklad do práce a naspäť, zaplatila by 11 eur už za 11 dní. Za túto sumu si cestujúci môže kúpiť celosieťový časový lístok, ktorý platí až 30 dní a nie je obmedzený počtom jázd.

Zdroj: Michaela Baboľová, hovorkyňa mesta Lučenec

Pridaj komentár