V Tisovci prebieha viacero projektov. Na radnicu chcú získať milióny eur

Radnica v Tisovci. Zdroj: wikipedia.org

TISOVEC. Na ostatnom zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Tisovci informoval primátor Ján Vengrín o aktuálne prebiehajúcich projektoch mesta. Jedným z nich je rekonštrukcia domu smútku. „Bude sa teraz robiť voda a elektrika. Po ukončení prác príde firma urobiť to, čo je vysúťažené v rámci projektu. Sprevádzkovaný a plnohodnotne prerobený bude dom smútku v júni alebo júli,“ priblížil primátor.

Informoval tiež o možnosti získania ďalších mimorozpočtových zdrojov. „Musíme prediskutovať s poslancami, či pôjdeme do ďalších projektov. Máme možnosť uchádzať sa o fotovoltaiku. Podľa energetických auditov by to najreálnejšie vychádzalo na základnú školu, tam je najväčšia spotreba energie. V štádiu riešenia sú aj projekty na MIRRI, ktorými by sme vedeli niečo získať pre tretí sektor. Ešte to ale nemá reálne kontúry,“ ozrejmil.

Jedným z najväčších pripravovaných projektov samosprávy je plánovaná rekonštrukcia radnice. Podľa primátora v súčasnosti upravujú projektovú dokumentáciu podľa požiadaviek ministerstva dopravy. O dotáciu chcú požiadať v rámci plánu obnovy. Súčasťou rekonštrukcie v hodnote približne tri až štyri milióny eur má byť kompletná sanácia budovy, ktorá by zamedzila vlhnutiu múrov historickej stavby. Projekt má byť zameraný na energetickú hospodárnosť budovy, preto bude súčasťou prác aj výmena okien a dverí či rekonštrukcia stropu. Otázne ostáva, či bude dotácia postačujúca aj na výmenu strešnej krytiny.

Budova radnice, v ktorej v súčasnosti sídli mestský úrad, pochádza z roku 1796. Na pôvodne jednopodlažnú budovu dostavali druhé podlažie v prvej polovici 19. storočia. Od roku 1963 je národnou kultúrnou pamiatkou.

Okrem spomenutých investičných zámerov samospráva získala aj bezmála 200-tisíc eur na rekonštrukciu Podhradovej ulice vedúcej k náučnému chodníku na Hradovú. Práce by sa mali začať už túto jar. Takmer rovnakú sumu získalo mesto aj na nákup multifunkčného vozidla určeného najmä na zametanie ulíc. Z ďalšej dotácie vo výške približne 78-tisíc eur plánuje v blízkej dobe zrekonštruovať aj verejné osvetlenie.

Sobotník.sk

Pridaj komentár