Hoax o vojenských uniformách z Lučenca šíria už aj v Česku

Zdroj: Hoaxy a podvody – Polícia SR

LUČENEC. Počas uplynulých týždňov sa na sociálnej sieti rozšírila fáma o tom, že v lučeneckom závode Poľana šijú uniformy pre vojakov. Má to byť dôkaz o pripravovanej mobilizácii. Ako už v tom čase informovala Polícia SR prostredníctvom svojej stránky Hoaxy a podvody – Polícia SR, ide o falošnú správu. Lučenecká textilka sa šitiu nevenuje. Hoax si však žije vlastným životom a podľa polície sa rozšíril už aj za hranice Slovenska.

„V súvislosti s vymyslenou mobilizáciou sa začalo šíriť, že v Lučenci v texilke Poľana šijú vo veľkom uniformy pre brancov. Krajčírkam vraj bolo povedané, že je to pre vojakov na Ukrajinu. Hoaxeri však zistili, že je to pre našich. Na informovanie verejnosti má byť vydané prísne embargo. JE TO HOAX. V danej textilke ani nešijú, ale vyrábajú deky a tkanivá,“ vystríha polícia na sociálnej sieti.

Šíriacu sa správu dementovala aj Judita Magová z Poľany. „Informácia, že šijeme uniformy je nepravdivá. Nešijeme vôbec nič. Ani potajomky, ani verejne. Vyrábame vlnené deky a tkaniny na uniformy z dôb napoleonských, na husárske uniformy, prvej a druhej svetovej vojny, tkaniny z dôb keltských, súkna pre uchovanie ľudových tradícií, vlnené tkaniny na kabáty – velúr, a iné podľa požiadaviek. Ešte raz opakujem nemáme žiadnu objednávku na uniformy a nešijeme nič. Šitie nie je náš výrobný program,“ ozrejmila.

Polícia vystríha pred informáciami z nespoľahlivých zdrojov. „Téma vymyslenej mobilizácie je súčasťou kremeľskej propagandy, ktorej cieľom je destabilizovať demokratické režimy v rámci Európy. Vznikla na dezinformačných portáloch a rezonuje aj v okolitých štátoch napriek tomu, že pre ňu niet reálnej dôkaznej podpory. Živia ju účty, ktoré nepriniesli ŽIADNU informáciu z relevantného zdroja, iba tvrdenia ako toto. Nikto iný o nich nepočul, ale skupinka prokremeľských lokajov spoza svojich počítačov ich dokonale odhalila. Neverte im. Neslúžia záujmom Slovenska, ale Ruskej federácie.“

Sobotník.sk, Hoaxy a podvody – Polícia SR

Pridaj komentár