Deň Zeme si pripomenú aj v Lučenci

LUČENEC – Mesto Lučenec, Chránená krajinná oblasť (CHKO) Cerová vrchovina, Europe Direct Lučenec v spolupráci s Mestskými lesmi Lučenec s. r. o., štátnym podnikom Lesy SR, Domovom sociálnych služieb (DSS) Libertas a Mestskými ovocnými sadmi organizujú dňa 20. apríla v meste Lučenec pri príležitosti Dňa Zeme, ktorý pripadá na 22. apríla, niekoľko aktivít.

Do aktivít v mestskom ovocnom sade sa zapoja starší žiaci z miestnych základných škôl. Pripravených pre nich bude niekoľko stanovíšť, kde sa im budú venovať odborní pracovníci a seniori z mesta. Vypočujú si napríklad prednášky zamerané na environmentálnu výchovu, naučia sa sadiť bylinky a dozvedia sa viac o včelárstve.

Ich mladší spolužiaci sa zas v areáloch svojich škôl budú venovať údržbe ovocných rastlín či kríkov vo vyvýšených záhonoch. Do Medzinárodného dňa Zeme sa zapoja aj najmenšie deti v materských školách – čakajú ich vzdelávacie aktivity zamerané na životné prostredie. Študenti miestnych stredných škôl sa pustia do čistenia prírody a svojho okolia. Odpad budú zbierať v niekoľkých lokalitách.

Mesto vyzýva aj obyvateľov, aby sa zapojili do aktivít pri príležitosti Dňa Zeme. Obyvatelia budú mať od 19. apríla na Ulici športová k dispozícii kompost z miestnej kompostárne (z dôvodu vlhkosti bude nepreosiaty). Využiť ho môžu napríklad aj na úpravu svojich predzáhradiek pri panelákoch.

Možností, ako pomôcť našej planéte, je veľa – môžete zorganizovať brigádu na čistenie prírody a svojho okolia od odpadkov, vysadiť si so susedmi pred panelákom kvetiny, skrášliť svoju záhradu, ísť do práce či do školy mestskou autobusovou dopravou, na bicykli alebo aj peši, spraviť vo svojom okolí osvetu o ochrane životného prostredia, zhotoviť hmyzí domček alebo pripraviť si na záhrade nádobu na zachytávanie dažďovej vody,“ povedal viceprimátor Pavol Baculík.

Nápadov je množstvo a príležitosti na ich uskutočnenie máme každý deň. Vidieť po sebe dobre odvedenú prácu je zadosťučinením, stretnutie s priateľmi a aktívne strávenie voľného času je zas spojenie príjemného s užitočným. Je len na nás, aké prostredie okolo seba vytvoríme,“ doplnila primátorka mesta Alexandra Pivková a pripomenula aj dôležitosť separovania odpadu, následky konzumného správania či dôležitosť šetrenia energií.

Mesto Lučenec sa aktívne zapojilo aj do Hodiny Zeme. V sobotu 25. marca sa do tmy ponorila historická budova radnice. Vypínanie osvetlenie je poznávacím znakom tejto kampane. Aj týmto symbolickým krokom chcelo mesto upozorniť na potrebu ochrany životného prostredia, ku ktorej aktívne pristupuje.

Foto: ilustračné

Pridaj komentár