LUČENEC: Mestské ovocné sady získali celoslovenskú cenu Atlas za ochranu prírody

Sad, záhrada, záhradný domček

LUČENEC – Tretí ročník ocenenia Atlas, zameraného na zviditeľňovanie a podporu ľudí, ktorí nesú na pleciach osud našej planéty, má svojich víťazov. Envirocena Nadácie VÚB putovala deviatim zeleným projektom z celého Slovenska. Patrí medzi ne aj projekt revitalizácie ovocných sadov mesta Lučenec, ktorý ide svojím dopadom na prírodu príkladom.

Neziskové organizácie, ochranárske združenia, obce, školy aj firmy so zeleným poslaním sa mohli prihlásiť s výsledkami svojej práce za rok 2022 a porota zložená z environmentalistov a odborníkov na ochranu životného prostredia a cirkulárnu ekonomiku rozhodla o víťazoch. Súčasťou ceny Atlas sú aj granty od Nadácie VÚB pre ďalší rozvoj organizácií v sume spolu 50-tisíc eur.

Sad s tradičnými odrodami Novohradu

Cena Atlas predstavila tento rok sedem kategórií. Spomedzi projektov v kategórii Biodiverzita si cenu odnáša mesto Lučenec za revitalizáciu mestských ovocných sadov pre všetkých obyvateľov. Zámerom zriadenia sadu v záhradkárskej oblasti na starom viničnom kopci bolo obnoviť miestny ekosystém, zriadiť vonkajšie externé učebne, kde by sa vzdelávali žiaci a verejnosť v oblasti environmentálnej výchovy, vytvoriť tu pre verejnosť prírodný komunitný priestor a zabezpečiť zdravú úrodu.

Iniciatíva porotu zaujala komplexným prístupom k lokalite, pretože sa na územie pozerá ako na celok, a vyniká tiež spoluprácou mesta s množstvom miestnych subjektov. Mesto v spolupráci s WWF Slovensko na mieste realizuje ekologické poľnohospodárstvo so zameraním na podporu opeľovačov. Ďalším cieľom je vybudovať genofondový sad, v ktorom sú zastúpené staré krajové odrody ovocných drevín z Novohradu, a to bez použitia akýchkoľvek postrekov. Mesto spolupracuje aj so Strednou odbornou školou v Želovciach, ktorej študenti záhradníctva vykonávajú v sadoch odbornú prax. Do spolupráce bola zapojená aj miestna záhradkárska komunita, včelári, školy, seniori a široká verejnosť.

V roku 2022 tu bolo vysadených 34 kusov ovocných stromov – medzi nimi aj niekoľko netradičných, 80 kríkov drobného bobuľového ovocia, 500 kusov medonosných rastlín a tiež kvetinovú lúku. V mestských ovocných sadoch si budú môcť obyvatelia pochutnať na lesných jahodách, čerešniach, egrešoch, slivkách, černiciach, jabĺčkach, hruškách a ďalšom ovocí, ktoré bude postupne v priebehu roka dozrievať. Popri tradičných krajových odrodách stromov tu pribudlo aj napájadlo pre včely a tiež tzv. apidomček, určený na špeciálnu terapiu a relax vďaka včelám. V mestských ovocných sadoch sa tiež nachádza ďalekohľad, ktorý ponúka výhľad na mesto.

Ďakujem Nadácii VÚB za udelenie enviroceny Atlas, ktorú získali naše mestské ovocné sady v kategórii Biodiverzita. Ocenenie je pre nás významné a potvrdzuje, že práca zamestnancov mestského úradu, Strednej odbornej školy Želovce, manželov Krchňákovcov a všetkých, ktorí sa s láskou starajú o naše sady, je poctivá a zmysluplná. Budujeme komunitný priestor s pridanou hodnotou. Postupne mestské ovocné sady obnovujeme vďaka projektom, stále prinášame nové stromy, rastliny a prvky. Príďte sa presvedčiť na vlastné oči. Už teraz sú mestské ovocné sady otvorené pre verejnosť a ja

verím, že sa budú stále tešiť väčšej a väčšej obľube. Ocenenie Atlas je pre nás povzbudením do ďalšej práce,“ zhodnotila primátorka mesta Alexandra Pivková.

Sme radi, že naše vízie vytvoriť krásny priestor v centre mesta Lučenec, ktorý by slúžil nám všetkým, širokej verejnosti aj vzdelávaniu detí, sa stali skutočnosťou. Ďakujeme všetkým, čo pridali ruku k dielu, vážime si spoluprácu s našimi partnermi. Ocenenie Atlas a uznanie odborníkov si nesmierne vážime, je pre nás veľkou motiváciou pokračovať v tejto práci,“ hovorí Magdaléna Krchňáková, odborný garant projektu Mestské ovocné sady v Lučenci.

Mestské ovocné sady sú prístupné pre verejnosť:

Pondelok 9:00 – 12:30

Utorok 9:00 – 12:30

Streda 13:00 – 16:00

Štvrtok 13:00 – 15:30

Otvorené aj počas podujatí a pre školy na objednávku aj mimo stanovených prevádzkových hodín.

Dokument približuje príbehy všetkých finalistov

Výsledky ocenenia Atlas 2023 prináša aj špeciálny dokumentárny film, ktorý mal premiéru na Deň Zeme na RTVS – Dvojke. VÚB banka, člen skupiny Intesa Sanpaolo, ho následne zverejnila na svojich sociálnych sieťach a stránke ocenenia Atlas. Dokument približuje nielen momenty vyhlásenia víťazov a odovzdania ocenení, ale aj krátke inšpiratívne príbehy všetkých 22 finalistov.

Foto: Mesto Lučenec

Pridaj komentár