RIMAVSKÁ SOBOTA: V múzeu je výstava Ryby, rybky, rybičky

RIMAVSKÁ SOBOTA – Dňa 20. apríla 2023 o 15:00 sa bude v Gemersko-malohontskom múzeu (GMM) konať vernisáž výstavy Ryby, rybky, rybičky. Informovala o tom biologička múzea Monika Gálffyová.

Výstava návštevníkom predstaví prácu preparátora Milana Žiaka prostredníctvom ktorej budú spoznávať nielen druhy rýb našich vôd, ale aj exotické a morské druhy. Výstava potrvá do 12. júla 2023,“ konkretizovala Gálffyová.

Dodala, že ryby sú pozoruhodnou skupinou živočíchov, ktoré obývali Zem dávno pred objavením sa človeka. „Učarovali aj Milanovi Žiakovi, rodákovi z Trnavy. Odmalička rád chytal ryby a zaujali ho aj preparáty rýb. Prvé preparoval tie, ktoré sám ulovil, a keďže je hlavne muškár, boli to lipeň a pstruh,“ ozrejmila biologička.

Preparovanie rýb je proces, ktorý neodpúšťa chyby a v literatúre je o ňom málo informácií. A tak si Milan Žiak vytvoril vlastné postupy a technológie. Preparovaniu rýb sa venuje už tridsať rokov a jeho preparáty mohli návštevníci vidieť na súťažiach napríklad v Brne, v múzeách v Hlohovci, Michalovciach, Banskej Bystrici či Komárne.

Teraz si jeho preparáty hlavne sladkovodných, ale aj niekoľkých morských rýb budete môcť pozrieť aj v priestoroch Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote,“ prezradila Gálffyová.

Výstava odkryje aj niektoré tajomstvá zo života rýb a bude ju dopĺňať súbor historických udíc a navijakov zo zbierky Milana Žiaka.

Foto: ilustračné

Pridaj komentár