Šarlota Bottová má ďalšiu výstavu v Gemersko-malohontskom múzeu

Šarlota Bottová

HNÚŠŤA/R. SOBOTA – Viac ako desiatku výstav nielen na Slovensku, ale i v zahraničí má na konte talentovaná umelkyňa Šarlota Bottová z Hnúšte. Jej aktuálna výstava Rómski spisovatelia – ako ich vidím ja, je do 31. augusta 2023 sprístupnená vo výstavných priestoroch Gemersko-malohontského múzea (GMM) v Rimavskej Sobote.

Šarlota Bottová sa v rámci výtvarného umenia venuje najmä kresbe portrétov. Namaľovala ich už takmer dvesto, pomerne veľké množstvo na objednávku, no postupne, s rastúcim záujmom verejnosti, aj pre potreby výstav.

Pri svojej tvorbe využíva techniku kreslenia grafitovými ceruzkami, pastelom, akrylovými farbami, pričom jeden obraz pre ňu znamená hodiny práce. Venuje sa kresleniu známych osobností spoločenského, kultúrneho i politického života z domáceho, či zahraničného prostredia, no i bežných ľudí zo svojho okolia. Jej cieľom je na portréte zachytiť emócie a zároveň čo najvernejšie zobraziť podobu osobnosti. Viaceré jej práce boli uverejnené na titulnej strane kultúrno-spoločenských novín Rómov na Slovensku Romano nevo ľil,“ uviedla etnologička GMM Ľudmila Pulišová.

Svoje diela vystavovala autorka napríklad v Prahe (2016), na výstave amatérskych rómskych umelcov AraArt, v Košiciach (2017), v Hnúšti (2017), v Rimavskej Bani, v Gemersko-malohontskom múzeu v Rimavskej Sobote (2020), v SNM – Múzeu kultúry Rómov na Slovensku v Martine (2022).

V roku 2022, vďaka štipendiu z Fondu na podporu kultúry národnostných menšín, vytvorila maľby na plátne – veľkorozmerné portréty prezentujúce desiatich známych rómskych spisovateľov a spisovateľky: Zdenka Mahajová, Jozef Ravasz, Zlatica Rusová, Tera Fabiánová, PhDr. Vladimír Oláh, Elena Lacková, Dezider Banga, Ján Šandor, Ľudovít Didi a Eva Plešková.

Šarlota Bottová (1989) je mladá talentovaná výtvarníčka pochádzajúca z Rimavskej Bane. V súčasnosti žije a tvorí v Hnúšti. Napriek tomu, že sa výtvarnému umeniu venuje ako samouk, jej diela si vďaka precíznemu prepracovaniu našli mnoho priaznivcov. Keďže nenavštevovala školu s umeleckým zameraním, väčšinu teoretických poznatkov čerpá z odbornej literatúry, internetu, ako aj z nadobudnutých skúseností.

Foto: archív Š. Bottovej

Pridaj komentár