Po Gemeri a Novohrade sa budú v lete preháňať historické vlaky

historické vlaky

GEMER/MALOHONT/NOVOHRAD – Už piatu sezónu budú mať záujemcovia možnosť previezť sa v rámci Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) historickými zážitovými vlakmi. Ako informovala Zuzana Jóbová, marketingová manažérka Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Banskobystrický kraj Turizmus, predaj lístkov je už spustený a historické vlaky budú premávať aj po našich regiónoch.

Historické zážitkové vlaky zavezú pasažierov do takých kútov nášho kraja, ktoré by možno sami od seba nenavštívili. Okrem toho, naše vlaky sú vždy spojené s konkrétnou témou, čiže cesta v nich slúži na oboznámenie sa s históriou regiónov Banskobystrického kraja. A v neposlednom rade, snažíme sa ponúknuť pasažierom aj ďalšie zážitky v regióne, keď už ich tam vlak privezie. Teší nás, že zážitkové vlaky sa ako produkt cestovného ruchu stali medzi ľuďmi mimoriadne populárnymi, prinášajú nám do kraja turistov z celého Slovenska a som nesmierne rád, že takéto projekty podporujeme“ povedal predseda BBSK Ondrej Lunter.

Zážitkové historické vlaky v Banskobystrickom kraji prichádzali na svet postupne. Prvý bol v roku 2019 Horehronský expres, o rok neskôr pribudol Banícky a Zbojnícky expres, tretím rokom na koľajnice vyrazil Expres 34 tunelov a Novohradský expres, štvrtú sezónu obohatil Sklársky expres a unikátny, až trojdňový Expres Za horami, za dolami.

V letnej sezóne 2023 sa pasažieri môžu tešiť na Horehronský expres, ktorý vyráža z Brezna do obce Dedinky v Slovenskom raji. Keďže väčšinu trasy ide vlak regiónom Horehronie, pasažieri sa dozvedia počas jazdy čo-to o hámorníctve, ktoré je typické pre tento región.

Zbojnícky aj Sklársky expres

Na koľajnice vyrazí aj Zbojnícky expres, ktorý pôjde po trase Rimavská Sobota, Hnúšťa, Tisovec, Zbojská a o stretnutia so zbojníkmi v tomto vlaku určite nebude núdza.

Zvolen s Novohradom prepojí Sklársky expres, ktorý vyráža zo Zvolena a smeruje cez Detvu, Lučenec do Kokavy nad Rimavicou. Táto jazda je naplánovaná na 5. augusta, kedy pasažierov po vystúpení v Kokave nad Rimavicou pohltí atmosféra tradičného podujatia Koliesko.

Sklársky expres, ako už jeho názov hovorí, je prepojený so sklárskou tradíciou regiónu Novohrad. O sklárskom remesle porozpráva vo vlaku gróf Anton Forgáč, ktorý stál za rozmachom sklárstva v regióne.

O podstate Expresu 34 tunelov hovorí jeho názov sám. Na trati medzi Banskou Bystricou a Kremnicou – tam cez Harmanec a Diviaky a späť cez Starú Kremničku, je presne toľko tunelov. Okrem toho táto trať má veľmi významnú a zaujímavú históriu spojenú so Slovenským národným povstaním a je jedinečná aj vďaka železničným architektonickým unikátom.

Ani Banícky expres v kraji spojenom s baníctvom, nebude chýbať. Novinkou tejto sezóny je, že zmenil trasu. Pôvodne jazdil medzi Banskou Štiavnicou a Kremnicou. Tento rok prepojí iné mestá, ktoré však majú rovnako slávnu banícku históriu. Už 1. júla vyrazí Banícky expres zo Zvolena cez Žarnovicu do Novej Bane. Pasažierom bude na trase robiť spoločnosť „Isaac Potter“.

Tento Angličan odštartoval obdobie pary v kontinentálnej Európe a v našom regióne tým, že zostrojil parný stroj, ktorý slúžil na odčerpávanie vody z baní. Na svete existuje len jedno miesto, ktoré sa môže pýšiť kvalitne zachovanými základmi tohto stroja. Nachádza sa práve v Novej Bani a pasažieri Baníckeho expresu ho budú môcť vidieť počas komentovanej prehliadky po baníckych chodníkoch.

Lístky radšej vopred

Historické zážitkové vlaky v Banskobystrickom kraji môžu vyrážať na koľajnice vďaka spolupráci so Železničnou spoločnosťou Slovensko a s dobrovoľníkmi združenými vo vlakových kluboch, ktorí sa o historické skvosty príkladne starajú a udržiavajú ich v takej kondícii, aby mohli aj dnes jazdiť, hoci niektoré z nich už majú blízko k stovke.

Treba brať zreteľ aj na to, že nejde o veľké súpravy, čiže ako uvádza Eva Macuľová z KOCR: „lístky je určite potrebné si kúpiť vopred online. Na webe www.zahoramizadolami.sk nájdu pasažieri okrem možnosti zakúpenia si lístka aj všetky informácie o termínoch, grafikonoch aj sprievodnom programe vo vlaku, či v cieľovej destinácii.“

Harmonogram historických zážitkových vlakov v Banskobystrickom kraji:

Horehronský expres14. júla, 11. augusta, 25. augusta
Horehronský expres špeciál29. Júla
Banícky expres1. júla
Zbojnícky expres3. júna, 15. júla, 19. augusta
Expres 34 tunelov8. júla, 22. júla, 11. augusta, 26. augusta
Sklársky expres5. augusta

Foto: BBSK, Sobotnik.sk

Pridaj komentár