R. SOBOTA/TORNAĽA: V regióne chcú postaviť jednu z najväčších elektrární na Slovensku

Fotovoltaická elektráreň, solárne panely

RIMAVSKÁ SOBOTA/TORNAĽA. Súčasťou marcových zasadnutí zastupiteľstiev na Gemeri bola aj téma výstavby nových fotovoltaických elektrární. Spoločnosť ENERY Slovakia s.r.o. by chcela postaviť jednu elektráreň v Tornali, ďalšiu v Rimavskej Sobote. Druhá z nich by mohla patriť k najväčším elektrárňam svojho druhu na Slovensku.

Ako informoval mestských poslancov viceprimátor Rimavskej Soboty Attila Halász, spoločnosť ENERY Slovakia by chcela elektráreň postaviť na pozemkoch reformovanej cirkvi.

„Predstavili nám projekt, ktorý je veľmi zaujímavý. Elektráreň by bola jednou z najväčších na Slovensku. Zaujímavosťou je aj to, že by sa pôda pod elektrárňou naďalej mohla využívať aj na pôdohospodárske účely,“ informoval Halász s tým, že o rimavskosobotský región má spoločnosť záujem kvôli najväčšiemu počtu slnečných dní počas roka. „Bol aj prísľub, že budú energiami podporovať Kurinec,“ doplnil.

Primátor Jozef Šimko pripomenul, že daný pozemok nie je vysokej bonity, a tak vyhovuje na zriadenie elektrárne. „Bola aj druhá firma, ktorá chcela takúto elektráreň postaviť na ceste na Kurinec, čo som odmietol. Ornú pôdu tak vysokej bonity v žiadnom prípade nepodporíme. Tu ale nevidím dôvod, mesto nebude poškodené,“ dodal.

Poslanci v prvom kroku schválili vecné bremeno na uloženie silového kábla. Podľa Šimka bude potrebné prepracovať aj územný plán mesta.

O niečo ďalej je v procese samospráva Tornale, ktorá na marcovom zasadnutí zastupiteľstva schválila pre spoločnosť ENERY začatie procesu zmeny a doplnenia platného územného plánu mesta. Z troch navrhovaných lokalít vo výmere 37 hektárov poslanci schválili poskytnutie 30 hektárov.

Časť, ktorá je najbližšie k intravilánu miestnej časti Starňa, neposkytli. Na schválených 30 hektároch by mala firma produkovať do 30 megawatov elektrickej energie. Okolo pozemku poslancom prisľúbili vysadenie živého plota, aby zamedzili optickému smogu. Elektráreň by mohla priniesť aj niekoľko pracovných miest.

Ako priblížili zástupca spoločnosti Martin Kréter, firma ENERY je dcérou rakúskej spoločnosti, ktorá pôsobí v ôsmich krajinách Európy a prevádzkuje najmä slnečné, ale aj vodné a veterné elektrárne. „Sústredíme sa na výstavbu a prevádzku nových elektrární, ktoré budú fungovať 30 až 40 rokov,“ ozrejmil Kréter.

„Snažíme sa zachovať miestne biotopy a byť čo najšetrnejší k životnému prostrediu. Kombinujeme pôdu elektrární s produkciou, napríklad tam môžeme pásť ovce alebo postaviť včelíny. Na pôde chemicky nič nepostrekujeme, nehnojíme a nepoužívame saponáty. Spolupracujeme s miestnou komunitou a podporujeme sociálne projekty,“ priblížil filozofiu spoločnosti s tým, že vedia mestu ponúknuť okrem angažovanosti v regióne aj lacnejšiu elektrinu. „To by sa týkalo samosprávy Tornale ako subjektu – odberateľa,“ uzavrel.

Foto: ilustračné, Unsplash.com/Andreas Gücklhorn

Pridaj komentár