FIĽAKOVO: Mestský park bude čoskoro oplotený

Mestský park

FIĽAKOVO – Uplynulú jeseň začala samospráva Fiľakova s výstavbou nového vstupu do mestského parku. Po zimnej prestávke sa stavebné práce opäť rozbehli. Okrem vstupnej časti získalo mesto povolenie aj na celkové oplotenie, ktoré bude lemovať Mestský park. Od jeho ohradenia si sľubuje zvýšenie bezpečnosti, ochranu majetku i úsporu energií.

Ako priblížil primátor Attila Agócs, pre zdĺhavý povoľovací proces mesto projekt rozdelilo na dve časti. V prvej sa zameralo na výstavbu nového vstupu do parku. Medzi Berchtoldovým kaštieľom, v ktorom dnes sídli gymnázium, a vedľajšiu budovou vznikne približná replika pôvodnej ozdobnej brány, ktorá sa v minulosti nachádzala pred kaštieľom.

V tejto časti v súčasnosti prebiehajú aj terénne práce spojené s výstavbou nového vstupu do suterénu kaštieľa. „Bude to krásny verejný priestor, ktorý bude mať úplne iný charakter, ako doteraz,“ vyjadril sa primátor.

Ako ďalej pokračoval, v rámci projektu vybudujú aj oplotenie z plotových dielcov okolo celého osemhektárového parku. „Nová časť oplotenia bude mať dĺžku 1,4 kilometra. Z nich vyše 500 metrov sa bude ťahať paralelne s koľajnicami. To nám spôsobilo značné komplikácie pri povoľovaní. Rátali sme s tým, preto sme projekt rozdelili a začali s bránou. Proces sa napokon pretiahol až na 2,5 roka,“ ozrejmil.

Pri koľajach sa podľa jeho slov tiahne ochranné pásmo železníc, v ktorom sa nachádzajú signalizačné zariadenia. „Sú veľmi prísne kritériá na to, aká vzdialenosť sa musí dodržať od koľajníc a násypov. Preto už vopred upozorňujem, že v tejto časti pôjde oplotenie aj medzi stromami a blízko chodníka. Bude to možno spočiatku pôsobiť čudne, ale nemali sme na výber.“

Samospráva sa pre výstavbu oplotenia rozhodla kvôli tomu, aby ochránila mobiliár a zeleň parku pred vandalizmom a predišla i nočnému schádzaniu sa neprispôsobivých obyvateľov.

„Mestský park nám ničia vandali, nielen miestni, ale aj z okolitých obcí. Preto ho chceme na noc zatvárať, čo nie je nijako neobvyklé. Táto prax je roky zaužívaná pri väčšine väčších parkov,“ informoval primátor s tým, že od uzamykania parku si samospráva sľubuje aj úsporu elektrickej energie. „Nachádza sa tu 75 svetelných bodov, čo predstavuje takmer 10 percent celého verejného osvetlenia mesta. V noci budeme môcť vypínať túto časť osvetlenia, čím ušetríme za elektriku.“

Celkové výdavky na projekt sú vyčíslené na 230-tisíc eur, ktoré samospráva zafinancuje z vlastného rozpočtu. „V tejto sume sú zahrnuté všetky spomenuté aktivity – ozdobná brána, výstavba nového vstupu do parku aj do suterénu kaštieľa, oplotenie v dĺžke 1,4 kilometra a tri ďalšie vstupné brány,“ uzavrel.

Zdroj: Klaudia Mikuš Kovácsová, hovorkyňa mesta; foto: Mesto Fiľakovo

One Reply to “FIĽAKOVO: Mestský park bude čoskoro oplotený”

  1. Pingback: Fiľakovo začína s polmiliónovou obnovou vnútrobloku - SOBOTNIK.SK

Pridaj komentár