Historická kúria je odsúdená na zánik

Kúria Mocsáryovcov v Kurtáni. Foto: youtube/RodinkaNaVýlete
Kúria Mocsáryovcov. Zdroj: youtube/RodinkaNaVýlete

KURTÁŇ. Pozemok zarastený krovím, odpadky, prepadnutá povala a poškodená statika. Tak vyzerá dnešný stav kedysi prosperujúcej vidieckej kúrie rodiny Mocsáryovcov vo Fiľakovských Kováčoch, časti Kurtáň.

Jej príbeh sa začal písať v roku 1840, kedy bola postavená. Jej koniec zrejme nastane v najbližších rokoch. Kúria v Kurtáni neďaleko Fiľakova je rodiskom významného uhorského politika, spisovateľa, poslanca uhorského snemu a dejateľa na poli boja za uhorskú nezávislosť Ľudovíta Mocsáryho (Mocsáry Lajos). V rodičovskej kúrii prežil spolu so svojimi bratmi takmer celé detstvo.

Kedysi prosperujúce panstvo však po rodine Mocsáryovcov menilo majiteľov a postupom času začalo chátrať. I dnes je v súkromných rukách. „V minulosti boli v okolí kúrie ešte ďalšie budovy, po ktorých už neexistuje takmer nič. Súčasný stav kúrie je viac než zlý, skôr ho definuje slovo dezolátny a časom jej určite hrozí zrútenie,“ vyjadril sa starosta obce Michal Muránsky. V obecných rukách kúria podľa jeho slov nikdy nebola. „Snaha o jej záchranu je z našej strany márna, nakoľko nemáme finančné prostriedky na jej odkúpenie a tobôž opravu,“ informoval s tým, že zachrániť sa ju už zrejme nepodarí ani majiteľom. „Majiteľa poznám osobne a keď som sa ho pýtal na osud danej kúrie, povedal, že v minulosti ju chceli zachrániť, no podľa vyjadrení statika je odsúdená na zánik,“ spresnil starosta. 

V súčasnosti je okolie kúrie zarastené krovím, hromadia sa tu odpadky, budova má prepadnutú povalu a narušené múry. Jej aktuálny stav natočil v urbex videu na Youtube používateľ RodinkaNaVýlete.

Budúcnosť kúrie je, zdá sa, spečatená a po významnej rodine Mocsáryovcov v Kurtáni ostane už iba pamätná tabuľa, ktorú organizácia Csemadok osadila pred panstvom v roku 1986, pri príležitosti 160. výročia narodenia Ľudovíta Mocsáryho.

Pamätná tabuľa. Zdroj: youtube/RodinkaNaVýlete

Podobnému osudu, aký čaká kúriu Mocsáryovcov, sa podarilo uniknúť neďalekým kúriám vo Fiľakove. Staršiu z nich, Koháryho kúriu, takmer 20 rokov postupne obnovujú miestni skauti zo 47. zboru Zväzu skautov maďarskej národnosti. Väčšie tempo práce nabrali v uplynulom roku, kedy sa skautom podarilo získať grant z Maďarska vo výške 114-tisícov eur. Časť z nich minuli na odkúpenie časti budovy, ktorá dovtedy nebola v ich majetku. Ostatné peniaze investovali do rekonštrukcie, predovšetkým exteriéru kúrie. Mladšiu Cebriánovu kúriu, ktorá sa nachádza len niekoľko metrov od kúrie Koháryovcov, obnovuje súkromný majiteľ a plánuje ju využívať na podnikateľské účely.

Koháryho kúria. Foto: Zsolt Czikó
Koháryho kúria vo Fiľakove. Zdroj: Zsolt Czikó
Cebriánova kúria.
Cebriánova kúria vo Fiľakove.

Sobotník.sk, youtube/RodinkaNaVýlete, obec Fiľakovské Kováče

Pridaj komentár