Dvaja potenciálni investori by chceli v Lučenci vyrábať drevodomy, batériové úložiská a nabíjacie stanice

LUČENEC – O investovanie v lučeneckom priemyselnom parku Juh prejavili záujem ďalší dvaja investori. Prvou spoločnosťou je EV-GP a. s., ktorá má záujem postaviť a prevádzkovať závod na výrobu a montáž batériových úložísk a nabíjacích staníc pre elektromobily. Druhým investorom je spoločnosť ENEL Holding s.r.o., ktorá chce postaviť a prevádzkovať závod, kde mieni vyrábať mobilné modulárne montované drevodomy z prírodných materiálov.

Možným príchodom investorov sa zaoberali lučeneckí poslanci na svojom pondelkovom (15. 5.) zasadnutí. Zároveň schválili zámer prenajať im požadované pozemky v lučeneckom priemyselnom parku Juh. O reálnom prenajatí budú zástupcovia občanov rokovať v júni.

Podľa primátorky Alexandry Pivkovej by mali investori vytvoriť okolo 300 priamych pracovných miest a ďalších 400 vznikne ako nadväzujúcich u subdodávateľov.

„Mesto Lučenec už prejavilo súčinnosť a záujem investorov víta. Dvere majú u nás otvorené a ako som deklarovala aj na pracovných stretnutiach s nimi, urobíme všetko, čo bude v našich silách, aby boli ich zámery zrealizované. Pridanou hodnotou okrem vytvorenia nových pracovných miest je aj ekologické zameranie oboch firiem, ktoré dokonca prejavili záujem navzájom spolupracovať,“ povedala primátorka.

Výkladná skriňa zelených technológií EV-GP a. s. chce rozširovať výrobu

Spoločnosť EV-GP a.s. sa venuje vývoju a výrobe nabíjacích staníc elektromobilov a najmodernejších batériových úložísk. Je držiteľom úžitkového vzoru pre nabíjacie stanice z obnoviteľných zdrojov, čo svedčí aj o inovatívnosti pripravovaných výrobkov. Účelom investičného zámeru je vybudovanie moderného závodu na vývoj, výrobu a montáž batériových úložísk a nabíjacích staníc pre elektromobily.

Firma má už v tomto roku výrobné kapacity vyťažené na 100 percent, a preto v rámci rozvoja hľadá nové možnosti na rozšírenie výroby. Priemyselný park v Lučenci je svojou pripravenosťou pre nich ideálnym miestom.

Plánom spoločnosti EV-GP a.s. na roky 2024 – 2025 je rozšíriť výrobu, ktorá bude schopná zabezpečiť dopyt slovenského trhu, ako aj bezproblémový export pre zahraničné trhy. Vízia firmy je ponúknuť komplexné a energeticky úsporné riešenia od domácností, stredných a veľkých spoločností až po mestá a obce.

„Ako firma by sme radi pomohli rozvoju regiónu, kde je zamestnanosť nižšia. Aj preto nás oslovila možnosť vybudovania nového závodu v meste Lučenec. V pridruženej výrobe a v subdodávateľských firmách prinesieme benefit v podobe vytvorenia nových pracovných miest. V dopravných a špedičných spoločnostiach pribudne cca 5 pracovných miest, v samotnej výrobe okolo 30 pracovných miest, a v inštalačných firmách cca 20-30 pracovných miest,“ uviedol Július Száraz, konateľ spoločnosti EV-GP a.s. Ich plánom je spustiť prevádzku už v roku 2025.

Záujem o moderné drevodomy stúpa, firma rozširuje výrobu

Spoločnosť ENEL Holding, s.r.o. je na trhu od roku 2010, pričom posledné 3 roky sa venuje výstavbe mobilných modulárnych montovaných domov. V súčasnosti má výrobnú halu v obci Veľké Rovné, kde ročne vyrobí približne 65 až 75 mobilných modulárnych domov. Domy pozostávajú z prírodných materiálov – prevažne z dreva. Výrobu sa však chystá rozšíriť – ideálne priestory jej boli ponúknuté práve v lučeneckom priemyselnom parku.

„Účelom investičného zámeru je vybudovanie moderného závodu na výrobu a montáž mobilných modulárnych drevodomov. Už v roku 2023 máme výrobné kapacity vyťažené na 100 percent, takže v rámci rozvoja firmy hľadáme nové možnosti na rozšírenie firmy,“ vysvetlil Lukáš Novotný, konateľ spoločnosti ENEL Holding, s.r.o.

Výhodou mobilných modulárnych domov je, že celá stavba je realizovaná vo výrobnej hale, na miesto určenia je prevezená kamiónovou dopravou a pomocou žeriavu sa umiestni na požadované miesto, kde nevzniká žiadny odpad – všetko bez mokrých procesov na stavbe, technologických prestojov, náročných terénnych úprav a s minimálnou spotrebou energií pri výstavbe.

Plánom na rok 2024 je výroba 120 až 150 domov a v roku 2025 plánujú zvýšiť výrobu na 230 až 250 domov ročne. „Vízia firmy je do roku 2027 vyrábať 500-600 domov ročne a zamestnávať okolo 250 ľudí na hlavný pracovný pomer,“ dodal Lukáš Novotný. V subdodávateľských firmách by mohlo pribudnúť spolu okolo 100 pracovných miest. Nábeh výroby plánuje spoločnosť v roku 2025.

Spoločná vízia sa pretaví v showroom

Obaja investori deklarovali svoj záujem navzájom spolupracovať. Výsledkom bude showroom, ktorý vznikne v priemyselnom parku ešte pred začatím výroby. Kým budú investori pracovať na potrebných povoleniach, v priemyselnom parku si už ktokoľvek bude môcť pozrieť, čo plánujú investori vyrábať a aký proces sa za výrobkami skrýva. Reprezentačné priestory budú zároveň informačným strediskom, kde chcú investori prezentovať svoje firmy a robiť nábor zamestnancov.

Foto: ilustračné

One Reply to “Dvaja potenciálni investori by chceli v Lučenci vyrábať drevodomy, batériové úložiská a nabíjacie stanice”

  1. Pingback: KRÁTKE SPRÁVY: Bazén s vlnobitím v R. Sobote budúci rok nebude, v Rožňave chcú opraviť všetky nevyhovujúce cesty

Pridaj komentár