Rok Mesta kultúry Revúca uzavrie záverečné defilé Naladenie na Kairos

REVÚCA – Už v sobotu 17. júna 2023 sa uskutoční rozlúčkové defilé Mesta kultúry Revúca 2022 s názvom Naladenie na Kairos, ktorým organizátori oslávia úspešné “prepnutie na Revúcu“ v uplynulom roku.

Celodenné podujatie s názvom Naladenie na Kairos prinesie bohatý kultúrny program zostavený z rôznych žánrov, s možnosťou interaktívneho zapojenia širokej verejnosti. Na svoje si prídu priaznivci živej hudby, divadla, tanca, výtvarného umenia, architektúry, kníh, či dokonca astronómie. Nezabudli sme ani na aktivity pre detských návštevníkov,“ uviedol tím Mesta kultúry Revúca

Účasť na všetkých aktivitách programu je pre všetkých návštevníkov bezplatná.

Program záverečného defilé Mesta kultúry Revúca 2022, Naladenie na Kairos, bude prebiehať od 10:00 do 23:00 hod. až na šiestich rôznych miestach: 

  • KAŠTIEĽ COBURGOVCOV V JELŠAVE (10:00 – 12:00 hod.) – dopoludnie bude patriť výletu do neďalekého mesta Jelšava, kde budú mať návštevníci jedinečnú možnosť absolvovať prehliadku Kaštieľa Coburgovcov s Vierou Kozárovou, koordinátorkou pamiatkovej obnovy kaštieľa. V kaštieli si budeme mať ako jedni z prvých možnosť prezrieť ubytovacie bunky realizované známym združením Čierne diery, za ktoré získali prestížne ocenenie CE ZA AR 2022 či umelecké dielo ABAKUS od výtvarníka Martina Piačeka. Doprava do Jelšavy a späť bude pre záujemcov z Revúcej bezplatne zabezpečená autobusom. Autobus bude vypravený z Revúcej o 10:00 hod. z parkoviska pri Mestskom dome kultúry v Revúcej, s návratom späť o 12:00 hod.

  • TOVÁREŇ REKOS, REVÚCA (12:30 – 14:00 hod.) – v priestoroch starej výrobnej haly revúckej továrne Rekos na výrobu kobercov a rohoží už od 16. mája prebieha spoločná výstava netradičných výtvarných diel ôsmich umelkýň a umelcov s názvom „Kokón“, realizovaná v spolupráci so združením Čierne diery. Doposiaľ ju navštívili stovky priaznivcov moderného výtvarného umenia z celého Slovenska. V rámci záverečného ceremoniálu Mesta kultúry Revúca (v predposledný deň trvania výstavy) sa uskutoční výnimočná kurátorská prehliadka výstavy s jej kurátorkou Miroslavou Urbanovou.

  • NÁMESTIE PRED KOHÚTOM (14:30 – 22:30 hod.) – azda najrušnejšie dianie očakávame počas celého popoludnia a večera na pódiu a pod pódiom na námestí pred Kohútom. Predstavia sa tú živé sochy v podaní hercov Divadla Actores z Rožňavy, rockovú tancovačku pre deti pripraví Roman Sorger s kapelou Halibanda, spolu s návštevníkmi si pozrieme premietanie videa z podujatí realizovaných počas celého roku v Meste kultúry. Ďalej tu zažijeme školu tanca so známymi tanečníkmi a lektormi tanca, Vladom Michalkom a Lacom Cmorejom. A priaznivci živej hudby sa môžu tešiť na koncerty v podaní skupiny Modré hory, Martina Geišberga a Lukáša Adamca. Programom na námestí bude divákov v roli moderátora sprevádzať obľúbený herec Milo Kráľ.

  • BUDOVA KOHÚT (14:00 – 16:30 hod.) – pri príležitosti záverečného defilé Mesta kultúry bude výnimočne sprístupnená historická dominanta Revúcej – budova niekdajšieho mestského hostinca Kohút. V jej interiéri počas popoludnia prebehne pestrá paleta komunitných aktivít. Uskutoční sa tu verejná prezentácia udržateľných výstupov projektu Prepni na Revúcu, popredná česká umelkyňa a sociálna architektka Kateřina Šedá predstaví svoj participatívny komunitný projekt pripravený na mieru pre Revúcu. Vo verejnej ankete si budú môcť Revúčania zvoliť miesto a dizajn nového murálu od Ilustrátorky Ľudmily Žoldákovej, ktorý už onedlho skrášli ulice mesta. Takisto si budú môcť vybrať architektonické intervencie alias mestské zásahy pre Revúcu spomedzi návrhov študentov architektúry v Ateliéri Polakovič / Bátor na STU v Bratislave. Zástupcovia projektu Veľké mapovanie umenia v Gemeri prídu odprezentovať jeho výsledky a predstaviť mapu málo známych umeleckých diel Gemera a Malohontu z druhej polovice 20. storočia. Zároveň zoberú záujemcov na komentovanú prehliadku zmapovaných diel v Revúcej. Historička umenia Gabriela Garlátyová vystúpi s prednáškou o umeleckom objekte „Šmýkačka“ v Revúcej od výtvarníčky Márie Bartuszovej a o celoživotnom diele tejto dnes svetoznámej umelkyne vystavujúcej v Tate Modern v Londýne. Ďalej v Kohúte prebehne workshop tvorby „komunitného komiksu“, nonstop čítanie legendárneho sci-fi románu Hviezdoveda od revúckeho spisovateľa Gustáva Reussa a hudobný performance v podaní DJ MOLA.

  • Exteriérová obývačka Mesta kultúry (14:30 – 23:00 hod.) – programom ožije aj exteriérová obývačka Mesta kultúry (kruhový objekt s dizajnovými prvkami od ateliéru Haus) pri Mestskom úrade. Prebehne tu verejná tvorivá dielňa komunitnej ilustrácie na tému „Mesto ako knižnica“ s ilustrátorkou Viktóriou alias BLONDOOK a večer po zotmení pozorovanie nočnej oblohy s astronómami z Hvezdárne v Rimavskej Sobote.

  • Mestský dom kultúry v Revúcej (17:00 – 18:30 hod.) – v Mestskom dome kultúry privítame pozvaných hostí na slávnostnom ukončení projektu Prepni na Revúcu. Podujatia Mesta kultúry Revúca z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Foto: ilustračné, OOCR Gemer

Pridaj komentár