BETLIAR: Výstava In Effigie predstavuje grófa Júliusa Andrássyho

BETLIAR – V roku 2023 si na Slovensku a aj v celom stredouerópskom priestore pripomíname 200. výročie narodenia grófa Júliusa I. Andrássyho (1823-1890), ktorý sa veľkými písmenami zapísal do európskych dejín diplomacie. Bol premiérom uhorskej vlády, aktívne sa snažil o vyrovnanie Rakúska a Uhorska a ako palatín Uhorska korunoval v roku 1867 cisára Františka Jozefa I. za uhorského kráľa a jeho manželku Alžbetu (známu ako Sisi) za uhorskú kráľovnú.

Neskôr pôsobil ako minister financií a obrany, no najdlhšie, v rokoch 1871-1879, bol ministrom zahraničných vecí monarchie. K jeho menu sa viaže vznik moderného rakúsko-uhorského štátu, kodifikoval (aj) naše zahranično-politické smerovanie na západ a výrazne sa angažoval v riešení balkánskeho konfliktu.

SNM – Múzeum Betliar, ktoré spravuje pozostalosť po šľachtickom rode Andrássyovcov, usporadúva pri príležitosti tohto významného výročia výstavu s názvom „In Effigie – Rozprávanie o živote Júliusa Andrássyho st., najväčšieho uhorského Európana“ (16. jún 2023 – 30. september 2023), ktorá širokej verejnosti priblíži osobnosť grófa Júliusa I. Andrássyho.

Výstava sa bude konať v kaštieli Betliar – v kaštieli Júliusovho staršieho brata Emanuela, kde si grófa vždy nesmierne vážili a s pietou opatrovali predmety, ktoré ho pripomínali. K tým najvzácnejším nepochybne patrí zatiaľ nikdy nepublikovaných jedenásť listov, ktoré sa v múzeu zachovali v obálke s nápisom „listy uja Júliusa.“ Ide o listy adresované grófovmu bratovi a synovcovi Gejzovi z obdobia od roku 1848 až do roku 1890.

„Aj vďaka nim verejnosti predstavíme jeho rodinné zázemie, urodzených predkov i potomkov, dramatické revolučné roky 1848-49 poznačené jeho symbolickou popravou ‚in effigie‘, jeho úspešné pôsobenie na poste ministerského predsedu Uhorska a napokon ako ministra zahraničných vecí Rakúsko-Uhorska, ovplyvňujúceho podobu Európy. Výstavu obohatia vzácne zbierkové predmety z Maďarského národného múzea v Budapešti (Magyar Nemzeti Múzeum) a Umelecko-priemyselného múzea (Iparművészeti Múzeum) v Budapešti a mimoriadne cenné predmety od súkromných vlastníkov – aké konkrétne – to prezradíme až na slávnostnom otvorení výstavy, na ktorú Vás srdečne pozývame,“ uvádza tím Múzea Betliar.

Výstava sa koná pod záštitou Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. Výstavu otvorí princ Mark Odescalchi. Autormi výstavy sú Július Barczi a Tímea Mátéová, Katarína Bányászová, Matúš Molnár. Vedecký garant výstavy: prof. PhDr. Roman Holec, DrSc.

In effigie (effígië) je latinský výraz, ktorý znamená symbolicky. Výraz sa v právnej histórii používal pre symbolické vykonanie popravy, pri ktorých nebol páchateľ prítomný. Byť obesený in effigie alebo spálený na hranici bola súdna poprava, pri ktorej bola väčšinou trojrozmerná podobizeň neprítomného zločinca zástupne obesená na šibenici, verejne upálená alebo sťatá.

Gróf Július Andrássy starší bol v roku 1851 v neprítomnosti odsúdený na trest smrti a symbolicky obesený za účasť v revolučných rokoch 1848-49. Keďže bol považovaný za jedného z najkrajších mužov svojej doby, parížske dámy ho označovali ako „le beau pendu“, teda krásny obesenec.

Pridaj komentár