Nezaradené

K výzve „Nežiadame zázraky, chceme spoluprácu“ sa dnes pripojila strana Szövetség – Aliancia

BANSKÁ BYSTRICA – K výzve „Nežiadame zázraky, chceme spoluprácu“ sa dnes (29. 6. 2023) pripojila strana Szövetség – Aliancia. Informovala o tom hovorkyňa Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Lenka Štepáneková.

Predseda strany Szövetség – Aliancia Krisztián Forró dnes potvrdil podporu požiadavkám Výzvy politickým stranám a hnutiam kandidujúcim v parlamentných voľbách ‚Nežiadame zázraky, chceme spoluprácu‘. Výzvu v máji predstavila iniciatívna skupina predstaviteľov samospráv BBSK a prihlásilo sa k nej aj Zastupiteľstvo BBSK,“ vysvetlila Štepáneková.

S výzvou relevantným stranám a hnutiam, kandidujúcim v parlamentných voľbách 30. septembra, prišiel ešte v máji predseda BBSK Ondrej Lunter spolu s iniciatívnou skupinou predstaviteľov samospráv, podporilo ju aj zastupiteľstvo BBSK.

Výzva apeluje na kandidujúce strany a ich predstaviteľov, aby venovali pozornosť regionálnym akcentom svojich programov, aby vypočuli názory, problémy a riešenia samospráv, ktoré sa v uplynulom období ukázali ako stabilné a spoľahlivé inštitúcie pri riešení aj krízových situácií a aby vrátili dôveru ľudí, že v politike ide o zlepšovanie kvality každodenného života ľudí vo všetkých regiónoch.

Dnes tu stojíme s predstaviteľmi strany Aliancia, s ktorých poslancami máme v Zastupiteľstve BBSK spoľahlivú spoluprácu na spoločných projektoch kraja. Z rozhodnutia strany Aliancia podporiť túto výzvu mám osobitnú radosť, pretože sa z pozície predsedu kraja veľmi usilujem, aby sme projekty, zdroje, energiu a pozornosť venovali rovnomerne po celom kraji a aby ľudia po celom kraji sa mohli cítiť súčasťou projektov a investícií,“ povedal predseda BBSK Ondrej Lunter.

Dôležitosť stierania regionálnych rozdielov zdôraznil aj predseda strany Szövetség – Aliancia Krisztián Forró: „Túto výzvu považujeme za veľmi dôležitú. Regióny južného a východného Slovenska sú čiernou dierou tejto krajiny a všetko, čo smeruje k zveľadeniu týchto regiónov, je prospešné. Táto výzva je zameraná práve na potreby ľudí v regiónoch a potrebu decentralizácie tejto krajiny. Strany, ktoré sa dostanú do parlamentu, sledujú po svojom zvolení dianie len cez optiku hlavného mesta a zabúdajú na to, odkiaľ ich členovia pochádzajú. My chceme zmenu k lepšiemu, aby sa ľudia cítili vo svojich domovoch dobre a aby ich deti a vnúčatá nemuseli opúšťať svoje rodiská. Nikto nemôže byť trestaný za to, že býva na južnom alebo na východnom Slovensku.“

Výzva „Nežiadame zázraky, chceme spoluprácu“ žiada politické strany kandidujúce v parlamentných voľbách 30. septembra, aby do svojich volebných programov zapísali 7 programových cieľov v 3 okruhoch:

• Odstránenie historického investično-civilizačného dlhu, ktorý nedokážu samosprávy zvládnuť samé. Ide o garantované zdroje pre dokončenie rekonštrukcie ciest II. a III. triedy, investície do rekonštrukcie železničnej infraštruktúry a záväzok prijať 10-ročný plán dobudovania systému verejných kanalizácií a verejných vodovodov.

• Nastavenie adekvátneho postavenia samospráv v systéme moci na Slovensku. Ide o záväzok zriadiť a garantovať politickú a legislatívnu váhu komory regiónov a o systémovú reformu výberu, nominácie a menovania prednostov okresných úradov.

• Garancie finančnej stability a predvídateľnosti pri plánovaní a rozvoji výkonu samosprávnych kompetencií. Ide o ústavnú garanciu rozpočtovej stability a predvídateľnosti pre samosprávy krajov, miest a obcí a trvalé stabilné predvídateľné financovanie samosprávnych krajov vo výške najmenej 2% HDP tak, aby kapitálové výdavky na budovanie a obnovu infraštruktúry tvorili 15% rozpočtu kraja.

Dnešného podpisu výzvy sa zúčastnili aj poslanci Zastupiteľstva BBSK za stranu Szövetség – Aliancia Zoltán Cziprusz a Péter Csúsz a tiež poslanec a podpredseda kraja Peter Juhász.

Ten informoval aj o dohode, spoločne prispieť najviac postihnutým obciam v okrese Rimavská Sobota, ktoré cez víkend zasiahli prudké prívalové dažde a následné povodne.

Minimálne 12 obcí sa dostalo do ťažkej situácie, veľa domov sa poškodilo a sú veľké škody na majetku. Išlo o obce, ktoré sú dosť chudobné a je to veľký zásah do rozpočtov tunajších samospráv a ľudí. Preto sme sa dohodli, že predseda BBSK Ondrej Lunter, predseda strany Aliancia-Szövetség Krisztián Forró a krajskí poslanci za klub Aliancia prispejú práve tým obciam, ktoré sú najviac postihnuté,“ povedal Peter Juhász.

„Banskobystrický samosprávny kraj vždy v prípade živelných pohrôm a katastrof na našom území stojí pri našich obyvateľoch a pomáhame, kde je to možné. Či už ide o nedávny požiar v Banskej Štiavnici alebo smršť v Kokave nad Rimavicou, snažíme sa pomôcť tak, aby sa tu život mohol čo najskôr vrátiť do normálnych koľají,“ uzavrel Ondrej Lunter.

Sobotnik.sk

Recent Posts

Taraba chce na Slovensku viac spaľovní odpadu. V minulosti sa o ich vzniku hovorilo aj na Gemeri a Novohrade

Túto tému spomenul Taraba aj na výjazdovom zasadnutí vlády v Rimavskej Sobote. Celý článok Taraba…

4 hodiny ago

RADNOVCE: Na post starostu kandiduje 6 ľudí, 4 z nich sú nezamestnaní

K urnám prídu voliť starostu či poslanca aj obyvatelia niektorých obcí Gemera-Malohontu a Novohradu. Celý…

1 deň ago

RIMAVSKÁ SOBOTA: Dokedy bude zúžená cesta pri priemyselnom parku?

Zúžená cesta by čoskoro mala byť minulosťou, ako potvrdila polícia aj ministerstvo hospodárstva. Stane sa…

1 deň ago

Na hlavnej ceste medzi Tornaľou a R. Sobotou skončilo auto prevrátené na boku

Jedna osoba utrpela zranenia pri dopravnej nehode, ktorá sa stala vo štvrtok večer na hlavnej…

2 dni ago

Pozreli sme sa do veľkej slovenskej bane. Už čoskoro môžete aj vy

Novou turistickou atrakciou Gemera sa stanú vstupy do bane pri Jelšave. Pôjde o nevšedné dobrodružstvo…

5 dní ago

Hollókő je unikátna maďarská dedina so strechami z Poltára

Klenotom medzi maďarskými dedinami je obec Hollókő. Pre zachovanú ľudovú palócku architektúru je lákadlom pre…

6 dní ago