Gemer-Malohont

V kaštieli v Jelšave a kostole v R. Brezove bude znieť chrámová hudba

JELŠAVA/R. BREZOVO – Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) v spolupráci s občianskym združením Vivat vox organi pripravuje na nedeľu 18. júna 2023 dva koncerty, na ktorých zaznie chrámová hudba. Gregoriánsky chorál v podaní Schola Cantorum Rosenbergensis bude znieť v rámci festivalu organovej a starej hudby aj na Gemeri a v skutočne unikátnej atmosfére.

Obyvateľom Banskej Bystrice a blízkeho okolia netreba medzinárodný organový festival Vivat vox organi zvlášť predstavovať. Uplynulú sobotu odštartoval už jeho jedenásty ročník, koncertom v banskobystrickom evanjelickom kostole a. v. v Lazovnej ulici.

Novinkou festivalu je tento rok jeho rozšírenie aj ďalej na východ – už v nedeľu 18. júna rozozvučí chrámová hudba a gregoriánsky chorál kaštieľ Coburgovcov v Jelšave (začiatok o 15:00) a následne jeden z najvzácnejších gotických kostolov na Gemeri – evanjelický kostol a.v. v Rimavskom Brezove (začiatok o 18:00).

Organový festival podporujeme ako Banskobystrický samosprávny kraj pravidelne, už mnoho rokov. Tento rok sme sa spolu s hlavným organizátorom, Matúšom Kucbelom, rozhodli preniesť dobovú chrámovú hudbu aj na ďalšie vzácne miesta v našom kraji. Gemer je plný nádherných historických skvostov, na ktoré chceme aj týmto spôsobom poukázať. Umenie je niečo, čo ľudí spája, formuje a vzdeláva a som veľmi rád, že ho robíme dostupným aj pre obyvateľov odľahlejších častí nášho kraja,“ povedal banskobystrický predseda Ondrej Lunter s tým, že práve kostol v Rimavskom Brezove patrí k najvzácnejším, v ktorých sa zachovali gotické maľby.

Interiér kostola v Rim. Brezove

Rovnako je súčasťou súboru dvanástich kostolov na Gemeri a v Malohonte, ktoré vlani získali prestížnu Značku Európske dedičstvo práve vďaka vzácnej stredovekej freskovej výzdobe. Návštevníci nedeľných koncertov sa tak môžu tešiť na naozaj unikátnu atmosféru, a to nielen v gotickom kostole, ale aj v priestoroch jelšavského kaštieľa. Kaštieľ, ktorý patril rodu Coburgovcov, sa vďaka grantom, ktoré na jeho rekonštrukciu získalo Mesto Jelšava, postupne mení na historické, remeselné a ekologické centrum Gemera.

Krajský koncertný špeciál sme pripravili tak, aby zaujal široké publikum. Na návštevníkov čaká koncert gregoriánskeho chorálu, v podaní ružomberskej Schola Cantorum Rosenbergensis. Toto teleso má za sebou viac ako dvadsať rokov pôsobenia a okrem Slovenska vystupovalo tiež v Poľsku, Nemecku, Francúzsku či Maďarsku,“ doplnil Matúš Kucbel, hlavný organizátor podujatia a zástupca občianskeho združenia Vivat vox organi.

Okrem organizovania kultúrnych podujatí sa združenie venuje aj získavaniu finančných prostriedkov na obnovu a stavby organov v Banskej Bystrici a okolí. V roku 2019 dokončili reštaurovanie barokového organa Martina Podkonického z roku 1751 v Španej Doline, o rok neskôr bola ukončená obnova organa z roku 1897 v Radvani, v Banskej Bystrici. V roku 2021 inaugurovali neobarokový organ v gotickom kostole sv. Jakuba v Banskej Bystrici. Občianske združenie tiež organizuje vývin a výrobu propagácie kultúrnych pamiatok v Banskej Bystrici a okolí.

V rámci festivalu Vivat vox organi 2023 sa tento rok uskutoční spolu sedemnásť koncertov, ktoré vyvrcholia vo štvrtok 28. decembra Vianočnou Pastorellou v kostole v Radvani v Banskej Bystrici. Všetky informácie sú dostupné na facebookovej stránke festivalu.

Zdroj: BBSK; foto: Sobotnik.sk

Sobotnik.sk

Recent Posts

HALIČ: Hasiči v noci zasahovali pri horiacom vozidle

Štyria príslušníci HaZZ na jednom kuse techniky zasahovali pred polnocou pri horiacom vozidle na ceste…

18 hodín ago

Medzi Rimavskou Sobotou a Lučencom má vzniknúť BioPark na produkciu biometánu

Na rozhraní Gemera a Novohradu je v príprave výstavba nového závodu. Jeho oficiálny názov bude…

2 dni ago

V Lehote nad Rimavicou zakladajú novú tradíciu, obnovili páračky

Páračky boli kedysi bežnou súčasťou života na dedine, ale v posledných desaťročiach tento zvyk u…

3 dni ago

GEMERSKÁ POLOMA: Cesta na Levoču je už zrekonštruovaná

Košický samosprávny kraj (KSK) zrekonštruoval takmer 19 kilometrov cesty II/533 na 52-kilometrovej trase Gemerská Poloma…

1 týždeň ago

TORNAĽA: Legendárne plážové kúpalisko vstalo z prachu. Navštívili ho desaťtisíce ľudí

Viac ako 33 000 ľudí navštívilo počas letnej sezóny zrekonštruované prírodné plážové kúpalisko Morské oko…

1 týždeň ago

Ander z Košíc začal svoju 60-ročnú kariéru na Gemeri. Odtiaľto má aj manželku

GEMER – Neuveriteľných 60 rokov pôsobí na scéne populárny ľudový zabávač a komik Ján Pisančin,…

2 týždne ago