LUČENEC: Históriu MsP mapuje kniha Mestská polícia v Lučenci

Kniha Mestská polícia v Lučenci

LUČENEC – S myšlienkou spísať históriu Mestskej polície v Lučenci sa už dlhšiu dobu pohrával dlhoročný mestský policajt Vladimír Bella. Do reality ju pretavil tento rok, a tak sa autor môže pochváliť unikátom – prvou knihou mapujúcou históriu konkrétnej mestskej polície na Slovensku – Mestská polícia v Lučenci. Informovala o tom hovorkyňa mesta Lučenec Michaela Baboľová.

Čas beží. Umreli nám traja kolegovia, asi desať ľudí z mestskej polície odišlo pracovať inam. Chcel som, aby ostala po nás nejaká pamiatka – kedy sme vznikli, kto tu pracoval, kto bol náš náčelník a čo sme zažili,“ vysvetlil Vladimír Bella, autor knihy Mestská polícia v Lučenci, ktorá na 100 stranách zachytáva najdôležitejšie momenty mestskej polície.

Ako autor pokračoval, v roku 1992 ho vtedajší náčelník Pavol Čeman poslal do archívu, aby na pár stranách zachytil históriu mestskej polície. „Bol som prekvapený, keď predo mňa pani riaditeľka Adamová predložila kroniku mesta Lučenec a zistil som, kam až siahajú korene mestskej polície. Čítal som jednotlivé state a bol som ohromený z toho, čo všetko sa dialo v meste, akým spôsobom riešili veci, ktoré vtedy ľudí trápili. Najviac sa mi asi páčia časti z rokov okolo 1900,“ dodal Vladimír Bella, ktorý verí, že rovnako sa bude kniha páčiť aj čitateľom.

Kniha je rozdelená do troch častí. V tej prvej sa dočítate o vzniku lučenskej mestskej polície v časoch Rakúsko-Uhorska. Druhá časť vás prenesie do obdobia prvej Česko-slovenskej republiky. „Tam v roku 1923 aj končí mestská polícia. Štát prevzal moc nad verejným poriadkom. V tretej časti knihy sa dostávame do súčasnosti. Nanovo sme vznikli v roku 1991,“ vysvetlil autor knihy, ktorá je obohatená mnohými fotografiami a dokumentami.

Odvahu pustiť sa do písania mu dodal Jozef Drenko, publicista, historik a spoluautor knihy Mestská polícia v Lučenci, ktorý má na konte už okolo 140 publikácií. „Zalovil som v archívoch a snažil som sa získať najstaršie dokumenty. Takúto knihu na Slovensku ešte nemáme, nevyšla v žiadnom meste. Pán Bella je výborný fotograf a zaistil také dokumenty, ktoré som ani ja nepoznal. Veľmi pekne ďakujem jemu a predovšetkým mestu Lučenec za to, že pomohlo vydať túto knihu. Bude to dobrá kniha pre ďalšie generácie,“ povedal Jozef Drenko.

Prináleží sa mi poďakovať tým, ktorí priniesli túto jedinečnú knihu – Vladimírovi Bellovi a Jozefovi Drenkovi. Prišli s myšlienkou, ktorú sme doviedli do zdarného konca. Vďaka tiež patrí sponzorom, medzi ktorých patrí aj mesto Lučenec. Široká verejnosť bude mať možnosť dozvedieť sa viac o histórii mestskej polície, aké úlohy plnila, kto bol mestským policajtom, s akými problémami sa stretávali a ako funguje mestská polícia dnes. Je to naozaj jedinečná kniha,“ povedala primátorka mesta Lučenec Alexandra Pivková, ktorá spoločne s Jozefom Drenkom knihu Mestská polícia v Lučenci pokrstila vínom z Novohradu. Ak si totiž mali mestskí policajti po službe niečím pripiť, bolo to práve víno.

Knihu Mestská polícia v Lučenci si môžete zakúpiť v Mestskom informačnom cente a po dohode u autora Vladimíra Bellu.

Foto: Mesto Lučenec

Pridaj komentár