Mesto Lučenec nadviazalo spoluprácu s OZ Túlavé labky, podporí kastračný program túlavých mačiek

LUČENEC – Mesto Lučenec a OZ Túlavé labky sa dohodli na spolupráci, ktorej podstatou je kastračný program túlavých mačiek v meste. Cieľom je prostredníctvom veterinárnej starostlivosti poskytnúť pouličným mačkám základné ošetrenie a predísť zvyšovaniu ich počtu na sídliskách a ďalších miestach, kde ich zvýšená koncentrácia môže ohrozovať obyvateľov znečisťovaním prostredia. Informovala o tom hovorkyňa Lučenca Michaela Baboľová.

OZ Túlavé labky tvorí tím dobrovoľníkov, ktorí sa roky venujú osvete, odchytom a prostredníctvom zmluvného veterinára kastrovaniu či sterilizácii ferálnych mačiek – takých, ktoré sa na ulici narodili, sú plaché a len málokedy vedia žiť spolu s človekom.

Mačky sa môžu rozmnožovať, už keď majú päť mesiacov a mať mačiatka dva až trikrát ročne. Populácia mačiek sa tak môže v rekordnom čase veľmi rozrásť. Najlepšie, čo môžeme urobiť, je odchytiť ich, nechať vykastrovať, sterilizovať u veterinára a vrátiť na pôvodné miesto – do ich prostredia, pretože to je ich domov. Toto sme robili doposiaľ a budeme v tom pokračovať aj s podporou mesta Lučenec,“ vysvetlila Michaela Bombová z OZ Túlavé labky s tým, že kastrácie sú vo svete najosvedčenejším spôsobom regulácie stavov pouličných zvierat.

Kastráciami sa predchádza premnoženiu mačiek, ozdraví sa populácia, znižuje sa riziko prenosu vírusových či parazitárnych ochorení, v neposlednom rade je to pomoc aj pre naše životné prostredie. Dúfame, že ani obyvateľom mesta nie sú tieto zvieratá ľahostajné a podporia našu činnosť,“ povedala Michaela Bombová a dodala, že kastrácia je preventívnym opatrením a zviera nijako inak neobmedzí, naďalej tiež ostáva lovcom hlodavcov.

Ako pokračovala, cenia so aj pomoc obyvateľov, ktorí majú k mačkám vzťah a pomáhajú pri ich odchyte za účelom kastrácie. „Mačky na nich totiž sú zvyknuté, samé k nim prídu. Aj za túto pomoc sme im vďační. Stretli sme sa však už aj s odmietavým prístupom obyvateľov,“ vysvetlila s tým, že kastrované mačky sú označené zastrihnutím do ušnice.

OZ Túlavé labky robia záslužnú činnosť, ktorá má význam. Majú zmapované okolie a vedia, kde sa túlavé mačky nachádzajú vo väčšom počte. Majú skúsenosti, odborné vedomosti a osvedčenie na odchyt zvierat. Som im vďačná za pomoc, ktorú nám v meste poskytujú,“ povedala Alexandra Pivková, primátorka mesta Lučenec.

Mesto bude kastračný program OZ Túlavé labky podľa hovorkyne finančne podporovať v rámci možností mesta.

Pridaj komentár