LUČENEC: Vlak literatúry odvezie umelcov do Utekáča

LUČENEC – V pondelok 26. júna 2023, presne na pravé poludnie, sa na železničnej stanici v Lučenci stretnú všetci milovníci písaného slova, hudby a umenia, aby sa vydali na spoločnú cestu. Vlak literatúry, ktorý vyráža na koľaje len raz za päť rokov, ich odvezie do Utekáča a predstavia v ňom svoje diela autori z celého Slovenska. Exkluzívnym hosťom čítačky bude herec Lukáš Latinák.

Netradičnú prezentáciu tvorby literárnych autorov v idúcom vlaku a na železničných staniciach pripravilo už po tretí raz Novohradské osvetové stredisko Lučenec – kultúrna inštitúcia Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK).

Vlak literatúry, ktorý na koľaje vyráža len raz za päť rokov, vypravia zo železničnej stanice v Lučenci už v pondelok 26. júna. Jeho cieľovou stanicou je obec Utekáč, počas svojej trasy prejde cez trinásť zastávok a svoju tvorbu v ňom predstaví pätnástka autorov. Exkluzívnym hosťom čítačky bude herec Lukáš Latinák, pripravený je aj workshop, kultúrny program a exkurzia.

Počas jazdy prebieha prezentácia vlastnej tvorby literátov, poväčšine členov literárnych klubov z celého Slovenska. Publikom sú najmä bežní cestujúci, ktorí sa počas jazdy neustále menia, pristupujú a vystupujú, pričom jazdu vlakom si spríjemňujú poéziou, prózou a pôvodnou hudobnou tvorbou. Je to inovatívny projekt, zameraný na spropagovanie súčasných autorov,“ hovorí Peter Černek, riaditeľ Odboru kultúry Úradu BBSK.

Čítačku vedie vždy moderátor a dvaja spisovatelia – lektori, robia priamo na mieste rozbor tvorby. Zároveň je to teda aj workshop na koľajniciach, ktorého výsledkom bude už v októbri uvedenie literárneho zborníka s rovnomenným názvom Vlak literatúry.

Na každej železničnej stanici si zaspomíname na významné regionálne osobnosti z oblasti literatúry. Tradičným suvenírom, ktorí si cestujúci odnášajú je magnetka, v podobe starého cestovného lístka. Tú rozdávame bezplatne, vďaka spolupráci s OZ NoMaHo (Novohradsko-Malohontskí Horlivci),“ doplnil Stanislav Spišiak, riaditeľ Novohradského osvetového strediska.

Začiatok podujatia bude presne na pravé poludnie na železničnej stanici v Lučenci, kde je okrem prezentácie autorov a slávnostného otvorenia pripravené aj vystúpenie flašinetára Jána Haruštiaka z Divadla pod balkónom a gitaristu Tomáša Šrámeka, víťaza celoslovenskej súťaže Kontakt 2022.

Vlakom literatúry sa v pondelok stane osobný vlak OS 6619 z Lučenca do Utekáča, s odchodom z Lučenca o 12:48. Po príchode do Utekáča čaká na autorov občerstvenie a prijatie u starostu, naspäť do Lučenca sa budú viezť vlakom s odchodom o 16:17.

Aj toto je jedno z podujatí, ktorými sa v našom kraji snažíme urobiť kultúru dostupnou, zrozumiteľnou a uchopiteľnou aj pre ľudí v regiónoch. Je pre nás dôležité vytvárať také podmienky, aby nebolo umenie vnímané len ako niečo pre elity, ale aby prišla kultúra priamo za ľuďmi. V tomto prípade dokonca nielen príde, ale bude cestovať spolu s nimi. Koncept vlakov sa nám v kraji veľmi osvedčil, okrem Vlaku literatúry vypravíme na koľaje aj ďalšie historické zážitkové vlaky na rôznych tratiach,“ uzavrel predseda BBSK Ondrej Lunter.

Pridaj komentár