OLÚP Predná Hora zvládol vlny pandémie i uzavretie cesty

Predná Hora

PREDNÁ HORA – Vlny pandémie nového koronavírusu v uplynulých dvoch rokoch a ďalšiu komplikáciu v podobe uzavretia časti cesty II/531 zvládol Odborný liečebný ústav psychiatrický (OLÚP) Predná Hora v okrese Revúca bez väčších komplikácií. Potvrdil to námestník pre investično-prevádzkovú činnosť Kamil Jankovič.

Ako konkretizoval, uzavretie komunikácie, ktorú v lete 2020 poškodili prívalové dažde, spôsobilo u zamestnancov zariadenia frustráciu, keďže museli dochádzať obchádzkovou trasou cez Muránsku planinu. To im predĺžilo cestu do práce i čas na ňu potrebný. Vedenie OLÚP zaznamenalo z tohto dôvodu aj výpovede, šlo však len o tri prípady.

Jedným z nich bola sestrička, ktorá k nám nastúpila, ale dochádzanie okľukou ju odradilo. Ďalším bol pracovník z našej recepcie. Šlo však o výnimočné prípady. Najťažšie to pre nás bolo v začiatkoch, keď sme nevedeli, ako dlho bude trvať uzávera tejto cesty, ktorá je k nám z Revúckeho okresu jedinou prístupovou komunikáciou,“ ozrejmil Jankovič.

Čo sa týka už takmer dva roky trvajúcej koronakrízy, OLÚP ju podľa jeho slov zvládol celkom dobre. Medzi opatrenia, ktoré na jej začiatku v ústave zaviedli, bola karanténa klientov po príchode do liečebne.

Ak bol niekto z nich pozitívny, tak, bohužiaľ, musel odísť. Aj celkový počet pacientov bol vtedy nižší. Mali sme i zamestnancov, ktorí sa nakazili, ale fungovanie našej nemocnice to neohrozilo,“ ubezpečil námestník.

OLÚP Predná Hora má kapacitu 200 pacientov, o ktorých sa stará zhruba 100 zamestnancov. Venuje sa tiež primárnej a terciárnej prevencii. História zariadenia siaha až do roku 1952, keď v zámku, v ktorom sídli, vzniklo tuberkulózne sanatórium. V rámci reprofilizácie v roku 1973 sa zariadenie stalo aj protialkoholickou liečebňou.

Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár