STARÁ HALIČ: Starobylý kostol ukrýva aj fresku sv. Juraja

STARÁ HALIČ – K charakteristickým stavbám obce Stará Halič v okrese Lučenec patrí opevnený areál stredovekého kostola s mladšou drevenou renesančnou zvonicou. Románsko-gotický chrám sv. Juraja pochádza z obdobia 13. storočia.

Má freskovú výzdobu, pričom jej najstaršie vrstvy tvorí pozoruhodný pás nástenných malieb začínajúci sv. Tomášom a pokračujúci zázrakmi sv. Mikuláša. Tváre postáv a kompozície malieb sú takmer zhodné s nástennými maľbami v kaplnke sv. Mikuláša v dóme v talianskom Udine.

Pri prestavbách kostola boli tieto nástenné maľby opakovane premaľované. Naposledy sa tak stalo v roku 1904. K odkrytiu fresiek a ich aspoň čiastočnému reštaurovaniu došlo napokon až v druhej polovici 20. storočia.

Kostol Stará Halič – interiér

Predpokladá sa, že autorom slovenských fresiek bol niektorý z pomocníkov Vitale da Bologna, tvorcu svetoznámych Udinských fresiek. Z prelomu 14.-15. storočia pochádza veľký obraz zápasu sv. Juraja, zobrazeného ako rytiera na koni, ktorý bojuje s drakom. Nachádza sa v strednom klenbovom poli a svojím okrajom prekrýva časť alegorického zobrazenia nerestí, miestami deštruovaných pri budovaní klenby.

Táto hlavná freska v Starej Haliči čakala celé desaťročia na odborné zreštaurovanie, preto bola vybraná porotou do hlasovacej súťaže Poklady Slovenska. Tam sa jej podarilo uspieť a vzácna nástenná maľba sa tak dočká obnovy.

Kostol Stará Halič – freska sv. Juraja

Prvá písomná zmienka o kostole v Starej Haliči je z roku 1250. Chrám dal postaviť Dionýz Tomaj z rodu Lossonczyovcov a je vybudovaný v neskororománskom slohu. O zhruba sto rokov neskôr bolo k románskemu kostolu pristavané aj gotické presbytérium s typickou lomenou klenbou.

Zdroj: tlačová správa Grape PR

Pridaj komentár