Autor súpravy Zlatá Zuzana sa narodil pred 115 rokmi. Jeho výtvor preslávil skláreň Zlatno po celom svete

Zlatá Zuzana

ZLATNO/LUČENEC – Tento rok uplynulo 115 rokov od narodenia Jozefa Staníka, sklárskeho majstra a autora svetoznámej nápojovej súpravy Zlatá Zuzana, známej vďaka legendárnej zlatej guľôčke, nachádzajúcej sa v stopke pohárov. Zlatá Zuzana preslávila skláreň v Zlatne (dnes okres Poltár) nielen v rámci celej Európy, ale aj po celom svete.

Jozef Staník sa narodil 22. júla 1908 a k sklárstvu si našiel cestu už ako desaťročný, keď začal vypomáhať v zlatňanskej sklárni. Odtiaľ viedli jeho kroky do Nového Boru, českého mesta známeho najmä vďaka svojej sklárskej tradícii, kde nastúpil do sklárskej školy,“ priblížil Martin Katreniak, historik Novohradského múzea a galérie (NMG) Lučenec. Táto inštitúcia má vo svojom zbierkovom fonde viacero kúskov Zlatej Zuzany a prezentovala ich napríklad v júli 2023 ako výstavný predmet mesiaca.

V Novom Bore sa Staník oženil a v pracovnej oblasti nadobudol mnohé remeselné zručnosti, ktoré sa snažil ďalej rozvíjať. Záujem prejavil najmä o rôzne spôsoby tvarovania skla, predovšetkým stopiek. „Odtiaľ odišiel do Harrachova, kde začal pracovať v miestnej hute, v ktorej sa vypracoval až na post vedúceho majstra. Vo svojej záľube pokračoval aj po roku 1952, kedy sa vrátil do Zlatna, kde naďalej vyvíjal nové spôsoby tvarovania pohárov,“ ozrejmil Katreniak.

Jedným z jeho výtvorov bola práve nápojová súprava známa pod názvom „Zlatá Zuzana“, ktorá otvorila novú etapu v dejinách zlatňanskej sklárne. Na tejto súprave začal pracovať už v roku 1954 a o dva roky neskôr, teda v roku 1956, bola jej produkcia oficiálne spustená.

Zlatá Zuzana

Zlatá Zuzana úspešne reprezentovala slovenské sklárstvo a zlatňanskú skláreň na svetovej výstave v Bruseli v roku 1958. „Vzorka Zlatej Zuzany obehla presnom poradí Dánsko, Taliansko, USA, celý svet Južnú Ameriku, Južnú Afriku, Juhosláviu, Rumunsko, Sovietsky zväz, Austráliu, Kóreu a Japonsko. Súprava sa vyrábala vo viacerých verziách na rôzne druhy alkoholických nápojov – likér, vino, grappu, koktaily, cherry, brandy, sekt a neskôr aj pivo,“ vymenoval historik Štefan Chrastina.

Osobnosť Jozefa Staníka a jeho dielo predstavil Chrastina v Kokave nad Rimavicou pri príležitosti otvorenia nového turistického informačného centra pri tamojšej tzv. starej škole. V nej bola počas leta 2023 inštalovaná výstava Príbeh skla III, venovaná aj Jozefovi Staníkovi.

Svetoznámou sa stala najmä vďaka legendárnej zlatej guľôčke, nachádzajúcej sa v stopke pohárov, nad ktorou si lámali hlavy aj mnohí skúsení sklári. „Samotná guľôčka umiestnená v stopke pohárov vznikala prostredníctvom špeciálnych klieští, skladajúcich sa z troch oproti sebe spojených kusov, ktoré navrhol Jozef Staník. Tieto kliešte vytvorili v spodnej časti stopky tvar guľôčky, obtekanej sklom z troch strán,“ vysvetlil Katreniak.

Spočiatku bola táto guľôčka číra, no neskôr sa začala zlátiť. Farbila sa tekutým zlatom, ktoré bolo následne vypálené, čím získalo svoj lesk. Súprava Zlatá Zuzana pozostávala zo šiestich pohárov, ktoré boli dekorované zlatou guľôčkou v stopke pohára a zláteným obvodovým pásom na okraji kupy.

„Súprava Zlatá Zuzana bola tiež súčasťou svadobného daru princeznej Diany a princa Charlesa v roku 1981. Svojím dizajnom dodnes zdobí mnohé domácnosti a reprezentuje zašlú slávu slovenského sklárskeho dizajnu, ktorý oslovil cely svet,“ priblížil Chrastina.

Súprava sa vyrábala v rozličných farebných prevedeniach, a to v zelenej, modrej, ružovej, fialovej, dymovej a žltej farbe, no produkovala sa aj v čírom prevedení. Aj keď sa Zlatá Zuzana spája predovšetkým so sklárňou v Zlatne, nebola to jediná skláreň, v ktorej sa táto súprava vyrábala. Od roku 1971 sa začala vyrábať aj v ďalších sklárňach národného podniku Stredoslovenské sklárne, a to v Katarínskej Hute a Málinci.

Zaujímavosťou je aj to, ako táto súprava získala svoje meno. Spočiatku sa totiž označovala len klasickými výrobnými číslami. Názov získala až neskôr, a to podľa manželky zákazníka z Montrealu, ktorý túto súpravu predával v Kanade. Zlatá Zuzana sa vyvážala nielen v rámci celej Európy, ale obzvlášť úspešná bola aj v USA a Kanade,“ ozrejmil historik novohradského múzea.

Poháre Zlatá Zuzana v expozícii Novohradského múzea a galérie v Lučenci.
Poháre Zlatá Zuzana v expozícii Novohradského múzea a galérie v Lučenci. Foto: Sobotnik.sk

Takýto globálny export bol v podmienkach dobového režimu skutočne jedinečný. V priebehu 50 rokov sa predalo viac ako päť miliónov kusov tejto súpravy, pričom jej cena sa pohybovala v rozmedzí 800 až 1500 korún. Jej autor Jozef Staník bol za svoj prínos ako prvý sklár vyznamenaný najvyšším štátnym vyznamenaním – Radom práce.

Zaujímavosťou je, že Staník navrhol aj ďalšie súpravy, nazvané Zlatý Jano a Zlatý Jozef, ako informuje Slovenské centrum dizajnu. Sláve Zlatej Zuzany sa však ani nepriblížili. Zlatá Zuzana sa neskôr vyrábala už len v malých množstvách v sklárni v Katarínskej Hute, alebo príležitostne počas sklárskych dní v Dolnej Bzovej.

Jej tvorca Jozef Staník zomrel v Zlatne v roku 1986, ako informuje portál Domov.sme.sk v správe tlačovej agentúry TASR. Nedožil sa tak smutného konca sklárne v Zlatne, ktorej brány sa zatvorili v roku 2003 a dlhoročná história výroby skla v tejto obci sa tak ukončila.

Foto: Diana Lajzová, NMG

One Reply to “Autor súpravy Zlatá Zuzana sa narodil pred 115 rokmi. Jeho výtvor preslávil skláreň Zlatno po celom svete”

  1. Pingback: Najčítanejšie články na Sobotníku za rok 2023: Hlavne nehody, ale aj vysoká škola a Zlatá Zuzana

Pridaj komentár