Cyklobus z Hnúšte odvezie záujemcov k štyrom zaujímavostiam Gemera

cyklobus

HNÚŠŤA – Štyri zaujímavé lokality Gemera budú môcť spoznať záujemcovia vďaka cyklobusu, ktorý bude aj túto letnú sezónu premávať z Hnúšte. Informovala o tom riaditeľka Mestského kultúrneho strediska v Hnúšti Diana Vojenčiaková.

Aj túto letnú sezónu prinášame pre všetkých nadšencov cykloturistiky cyklobus, s ktorým spoznáte krásy nášho regiónu. Príroda v regióne Gemer a Malohont ukrýva nespočetné množstvo pokladov. MsKS v Hnúšti v spolupráci s Mestom Hnúšťa, BBSK a Regiónom Gemer vás pozývajú objaviť ich spolu s nami v lone nádherných lesov, banských pamiatok či hradov a kaštieľov,“ uviedla Vojenčiaková.

Všetky jazdy sú naplánované s odchodom o 8:00 hod. spred budovy Domu kultúry v Hnúšti.

Cyklobus premáva v nasledovné dátumy:

8.7. GEMERSKÉ SPOJKY

22.7. MURÁNSKA PLANINA

12.8. GOTICKÁ CESTA: Štítnický okruh

26.8. DRNAVA-LÚČKA

Účastníci cyklobusu si môžu zapožičať elektrobicykel či crossový bicykel v Turistickom informačnom centre (TIC) Hnúšťa.

Kapacita cyklobusu je obmedzená, preto je potrebné nahlásiť sa vopred a to v kancelárii TIC v Hnúšti, mailom na msks@hnusta.sk alebo na tel.č.: 0901 706 641.

Cena lístka je vďaka finančnej podpore BBSK a Mesta Hnúšťa symbolická a to 3 eurá pre dospelého. Zľavnený lístok za cenu cenu pre deti do 12 rokov a seniorov.

Gemerské spojky

návštevníkov zavedú po stopách nedokončeného projektu železnice. Súčasťou tejto cyklojazdy je aj 36 m vysoký viadukt a 2,4 km dlhý Slavošovský tunel. Vedeli ste, že zo štyroch tunelov, ktoré sa podarilo postaviť na trase Tisovec-Slavošovce, je Slavošovský najdlhší? S dĺžkou 2401 m a zaujímavým tvarom písmena S prepája Magnezitovce so Slavošovcami. Tunel je plne prístupný a prechádza ním oficiálna cyklotrasa, čím sa radí k najdlhším cyklotunelom v Európe a je tretím najdlhším na svete. Túto atrakciu opísal dokonca časopis Biker 2021.

Cyklobus vás vyvezie do obce Lubeník, odkiaľ na bicykli prejdete cez Chyžné, Koprášsky Viadukt, Koprášsky a Slavošovský tunel až do obce Slavošovce. Tu na vás bude čakať cyklobus, ktorý vás bezpečne zavezie späť do mesta Hnúšťa. Táto cyklotrasa má cca 18 km.

Muránska planina

je národným aprkom od roku 1997. Nachádza sa v západnej časti Slovenského rudohoria.  Na jeho území sa stretávajú štyri geomorfologické celky Veporské vrchy, Spišsko-gemerský kras, Stolické vrchy, Horehronské podolie. Cyklobus vás vyvedie do obce Muráň, odkiaľ prejdete s bicyklom na Veľkú Lúku a Javorinu. Cyklopotulkami môžete vidieť návštevníkmi obľúbené sysľovisko na lokalite Biele vody či Muránsky hrad.

Sysle na Muráni patria medzi najpočetnejšie kolónie sysľov pasienkových na Slovensku. Sysle prídu až do tesnej blízkosti človeka, čo u týchto prirodzene veľmi plachých tvorov nie je bežné. Mnohé jedince nemajú problém prijať potravu priamo z ruky návštevníka či byť vhodným objektom pre fotografie.

Štítnický okruh Gotickej cesty

záujemcov zavedie do Plešivca, Koceľoviec, Štítnika či Ochtinej s jeho gotickým kostolom, ktorý patrí medzi najstaršie a najzaujímavejšie dominanty gemerského vidieka.

Drnava-Lúčka

Obec Drnava leží v najvýchodnejšom výbežku Rožňavskej kotliny na styku Volovských vrchoch s východnou časťou Slovenského krasu, v doline Čremošnej. Obec je známa tým, že sa v nej vyrobili oká na známy reťazový most Lánchíd v Budapešti. Dominantou obce je jednoposchodový barokovo-klasicistický kaštieľ či bývalé železiarne grófa Andrášiho. Môžete tu navštíviť aj Štôlňu Dionýz, ktorá je jednou z pamiatok poukazujúcich na banskú činnosť v Drnave.

Obec Lúčka je známa hlavne kvôli pomerne zachovalej zrúcanine stredovekého husitského opevneného kostola postaveného v 13.storočí. Okrem neho sa môžete pokochať tradičnými sedliackymi domami z konca 19.storočia.

Obcami prechádzajú cykloturistické trasy (modrá a červená). Červená cykloturistická trasa sa nazýva Cyklomagistrála Slovenský kras o celkovej dĺžke približne 195 km.

Foto: facebooková stránka Región Gemer

Pridaj komentár