Banskobystrický kraj

Fiľakovo začína s polmiliónovou obnovou vnútrobloku

FIĽAKOVO. Samospráva Fiľakova v uplynulých dňoch rozbehla revitalizáciu vnútrobloku v centre mesta. Z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) sa jej na tento účel podarilo získať takmer pol milióna eur. Samospráva odovzdala stavenisko zhotoviteľom začiatkom júna, práce by mali byť dokončené v novembri.

Stavebné práce sú v plnom prúde v ďalšej lokalite Fiľakova. Okrem prác na revitalizácii časti priemyselnej zóny a realizácii oplotenia parku, sa stavebný ruch ozýva aj z vnútrobloku medzi ulicami Sládkovičova, Železničná a Parková. Vďaka dotácii vo výške bezmála 494-tisíc eur, ktorú sa samospráve podarilo získať z IROP, prejde lokalita komplexnou revitalizáciou. Súčasťou projektu sú rekonštrukcie dnes už nefunkčného detského ihriska na ploche vyše 400 m2, spevnených plôch a parkovacích plôch s približne dvadsiatimi parkovacími miestami, vyše 1800 m2 chodníkov, viac ako dvadsiatky kusov verejného osvetlenia či revitalizácia verejnej zelene. Samospráve sa projekt podarilo vysúťažiť výrazne lacnejšie než sa počítalo, keď namiesto predpokladanej hodnoty zákazky 576-tisíc eur ju vysúťažilo za približne 500-tisíc eur.

 „Obnova verejných priestorov na mestských sídliskách, ktoré boli vybudované za bývalého režimu a už nespĺňajú požiadavky dnešného života, je aktuálnou témou v mnohých samosprávach. Nám sa v uplynulých rokoch podarilo zainvestovať do sídliska na Farskej lúke, kde sme vyasfaltovali cesty, postavili nové parkovisko i detské ihrisko. V tejto lokalite začíname aj s obnovou chodníkov. Podarilo sa nám zrealizovať aj revitalizáciu spevnených plôch za „stobytovkou“ v centre mesta. V najbližších mesiacoch zainvestujeme do obnovy sídlisk takmer milión eur,“ doplnil primátor mesta Attila Agócs.

Revitalizáciu miestnych komunikácií a spevnených plôch spolu so sadovými úpravami a rekonštrukciou verejného osvetlenia zabezpečí zhotoviteľ CASON CONSULTING a.s., na rekonštrukcii detského ihriska bude pracovať STRABAG s.r.o.. Samospráva stavenisko odovzdala realizátorom 6. júna. Projekt má byť dokončený do 30. novembra tohto roka.

Sobotník.sk, Klaudia Mikuš Kovácsová, hovorkyňa mesta

Sobotnik.eu

Recent Posts

GEMERSKÁ POLOMA: Cesta na Levoču je už zrekonštruovaná

Košický samosprávny kraj (KSK) zrekonštruoval takmer 19 kilometrov cesty II/533 na 52-kilometrovej trase Gemerská Poloma…

23 hodín ago

TORNAĽA: Legendárne plážové kúpalisko vstalo z prachu. Navštívili ho desaťtisíce ľudí

Viac ako 33 000 ľudí navštívilo počas letnej sezóny zrekonštruované prírodné plážové kúpalisko Morské oko…

3 dni ago

Ander z Košíc začal svoju 60-ročnú kariéru na Gemeri. Odtiaľto má aj manželku

GEMER – Neuveriteľných 60 rokov pôsobí na scéne populárny ľudový zabávač a komik Ján Pisančin,…

5 dní ago

JELŠAVA: Obrovská baňa je už sprístupnená turistom (VIDEO)

Magnezitová baňa v Jelšave doteraz slúžila len na ťažbu, po novom však časť jej spletitého…

6 dní ago

RIMAVSKÁ SOBOTA: Nemocnica funguje už 140 rokov

Nemocnica v Rimavskej Sobote sa o pacientov stará už 140 rokov. Jej výstavba sa začala v…

1 týždeň ago

O Rimavskú Sobotu sa zaujímajú dvaja čínski investori. Winkelmann by mal spustiť výrobu v júli

Dvaja čínski investori zvažujú možnosť zriadiť v Rimavskej Sobote svoje výrobné prevádzky. Celý článok O…

1 týždeň ago