HAJNÁČKA: Župa chce zachrániť chátrajúcu Ebeczkého kúriu

HAJNÁČKA. Župné zastupiteľstvo prijalo na svojom júlovom zasadnutí rozhodnutie týkajúce sa budúcnosti Ebeczkého kúrie v Hajnáčke. Poslanci schválili uzatvorenie zmluvy o budúcej kúpnej zmluve. V historickej budove plánujú zriadiť návštevnícke centrum geoparku.

O rozhodnutí župy informoval ako prvý na sociálnej sieti poslanec BBSK Attila Agócs, ktorý je zároveň predsedom z.p.o UNESCO Geoparku Novohrad-Nógrád a primátorom Fiľakova. „Ako predseda geoparku a župný poslanec som sa možnosti využitia Ebeczkého kúrie v Hajnáčke na účely návštevníckeho centra Geoparku Novohrad-Nógrád aj s poslaním envirocentra, začal venovať približne pred jeden a pol rokom. Nášmu cezhraničnému geoparku sa zatiaľ podarilo vybudovať podobné inštitúcie len na maďarskej strane hranice,“ informoval Agócs s tým, že v prvom kroku so zámerom oslovili štátnu ochranu prírody. „Po župných voľbách sme však spolu s kolegami poslancami požiadali o zaradenie tohto plánu do zoznamu strategických projektov župy. Na dnešnom zasadnutí zastupiteľstva tak padlo dôležité rozhodnutie. Sme stále na začiatku viacročnej cesty, ale dnešným dňom sme aj oficiálne prekročili štartovaciu čiaru,“ doplnil.

Zámer odkúpenia a následnej obnovy kúrie potvrdila aj vedúca oddelenia komunikácie BBSK Lenka Štepáneková. „Zámer vznikol v regióne už pred niekoľkými rokmi a minulý rok sa ním začal zaoberať aj Banskobystrický samosprávny kraj. BBSK dalo spracovať statický posudok a znalecký posudok k cene nehnuteľnosti. Prebieha príprava zadania k štúdii využitia objektu kúrie aj areálu, v ktorom sa nachádza. Kúria potrebuje kompletnú rekonštrukciu pričom cieľom projektu je záchrana tohto objektu s vysokou historickou a spoločenskou hodnotou pre región,“ ozrejmila Štepáneková.

Ako ďalej pokračovala, v súčasnosti je BBSK v štádiu pred uzatvorením zmluvy o budúcej kúpnej zmluve. „Bude uzavretá v najbližších týždňoch, odkúpenie je plánované v roku 2024 za cenu podľa znaleckého posudku vo výške 145-tisíc eur,“ doplnila s tým, že po spracovaní štúdie začnú s prípravou projektovej dokumentácie. „Postupne sa kreuje aj pracovná skupina a partnerstvo viacerých organizácií, ktoré budú na využití a prevádzke objektu v budúcnosti participovať.“

Župa plánuje nákladnú rekonštrukciu financovať z cezhraničného programu Interreg Maďarsko-Slovensko 2021-2027, v rámci výzvy na komplexný rozvoj turistických destinácií. „V spolupráci s ďalšími partnermi v Banskobystrickom kraji a Novohradskou župou bude postupne tvorený projektový zámer. Cieľom bude vytvoriť v objekte kúrie zázemie pre rozvoj Novohrad-Nógrád geoparku, ktorý je prvým medzinárodným geoparkom európskej i globálnej siete geoparkov UNESCO. Tento geopark a CHKO Cerova vrchovina sú v rámci programu Interreg vyzdvihnuté ako významná prírodná cezhraničná turistická destinácia,“ uzavrela.

Sobotník.sk

Pridaj komentár