Kedy sa v Rimavskej Sobote začne platené parkovanie?

platené parkovanie

Dopravné značenie informujúce o platenom parkovaní na parkovisku na Mikszáthovej ulici, zatiaľ prelepené fóliou

RIMAVSKÁ SOBOTA – Pôvodne malo byť platené parkovanie v Rimavskej Sobote spustené už 1. októbra 2023, tento termín sa však napokon posunie. Pre Sobotnik.sk to potvrdila vedúca odboru rozvoja mesta Mestského úradu v R. Sobote Eva Muráriková i náčelník rimavskosobotskej mestskej polície Peter Berecz.

Spustenie plateného parkovania od 1. októbra nestíhame, zrejme budeme potrebovať ešte asi dva týždne,“ uviedla vedúca, podľa ktorej by sa platiť za parkovanie mohlo začať niekedy okolo 15. októbra 2023. Mesto zatiaľ nezačalo vydávať ani rezidentné parkovacie karty.

Na zdržaní sa podpísalo okrem iného neskoršie osadenie parkovacích automatov, ktoré mali byť inštalované už začiatkom mesiaca, ale napokon k tomu došlo až 21. septembra. Automaty sú v súčasnosti plne funkčné, ale samospráva ich ovládacie prvky a displeje prekryla fóliou. Rovnako je už osadené aj dopravné značenie upozorňujúce na platené parkovanie, ale takisto je zakryté.

Podľa náčelníka MsP policajti ešte nemajú čítačky evidenčných čísiel vozidiel, ktorými budú kontrolovať zaplatenie parkovného. Potrebné je tiež zaškolenie mestských policajtov do príslušného systému. „Zatiaľ nemáme platenie parkovného čím kontrolovať a ani nevieme ako,“ skonštatoval Berecz.

Ako dodal, po spustení výberu parkovného bude polícia riešiť jeho nezaplatenie v rámci tzv. objektívnej zodpovednosti. To znamená, že polícia nebude hľadať vodiča, ktorý auto zaparkoval, ale držiteľovi vozidla rovno pošle rozkaz o uložení pokuty. Ak s ním nesúhlasí, môže sa do 15 dní odvolať.

Parkovací automat na Mikszáthovej ulici, zatiaľ prelepený fóliou

Ešte vo februári rimavskosobotskí mestskí poslanci schválili na nákup nových parkovacích automatov sumu 60 000 eur a v lete prijali aj príslušné všeobecne záväzné nariadenie, ktoré platené parkovanie upravuje.

Platiť za parkovanie sa bude na Hlavnom námestí, na parkovisku pri pošte na Jánošíkovej ulici a na ďalšom parkovisku pri sociálnej poisťovni (Ulica K. Mikszátha). Parkovné je jedno euro na hodinu na námestí a 50 centov vo zvyšných dvoch lokalitách. Osoby s ťažkým zdravotným postihnutím budú mať parkovanie zadarmo, musia však za predné sklo vozidla vyložiť príslušný preukaz.

Budúci rok by sa za parkovanie malo platiť aj v rekreačnej oblasti Kurinec, kde vodič zaplatí dve eurá za celý deň. Všetky podrobnosti o platenom parkovaní v meste Rimavská Sobota nájdete vo všeobecne záväznom nariadení č. 182/2023 o dočasnom parkovaní motorových vozidiel, ktoré je voľne dostupné na stránke mesta.

Keď bude platenie za parkovanie v R. Sobote oficiálne spustené, budeme vás o tom informovať.

Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár