V uliciach podhradia rozširujú vodovod a kanalizáciu

FIĽAKOVO. Ďalším z úspešných projektov mesta, ktoré sa rozbehli v uplynulých týždňoch, je projekt rozšírenia vodovodu a kanalizácie v uliciach podhradia. Na tento účel sa mestu podarilo získať dotáciu z operačného programu Ľudské zdroje. Projekt zameraný na desegregáciu jednej z najzanedbanejších častí mesta je výsledkom iniciatívy Catching up regions 2, v ktorej samospráva spolupracovala so župou a Svetovou bankou. Informovala o tom hovorkyňa mesta Klaudia Mikuš Kovácsová.

Na uliciach Jilemnického, Puškinova a Švermova, ktoré sa nachádzajú v historickom centre mesta, boli dodnes obyvatelia bez kanalizácie i vodovodu. Časť z takmer 200 tam žijúcich ľudí používalo žumpy, časť iba suché toalety. Dažďová voda nebola odvádzaná, preto boli počas dažďov znečisťované aj studne obyvateľov, ktoré sú pre nich jediným zdrojom pitnej vody. „Ulice sú zároveň urbanistickou jazvou centra mesta a podhradia, v ktorom sa pohybuje množstvo turistov. Bez toho, aby sme v tejto lokalite vybudovali cesty, vodovod a kanalizáciu, sa nám celé podhradie nikdy nepodarí integrovať do zvyšnej časti mesta – ani z urbanistického hľadiska, ani z hľadiska životnej úrovne jej obyvateľov,“ vyjadril sa primátor Attila Agócs s tým, že celkové náklady projektu sú vyčíslené na vyše 335-tisíc eur, z ktorých dotácia predstavuje sumu približne 331-tisíc eur. Rozdiel uhradí samospráva z vlastného rozpočtu. Mestu sa podarilo vysúťažiť práce o 61-tisíc eur lacnejšie, než bola predpokladaná hodnota zákazky.

V rámci prác sa rozšíria verejná kanalizácia i vodovod o dĺžke 407 a 234 metrov. Vodovodné prípojky nie sú súčasťou projektu, napojenie záujemcov bude po ukončení prác riešiť prevádzkovateľ vodovodu.

Samospráva v nadväznosti na projekt žiadala o dotáciu aj na vybudovanie asfaltobetónových ciest a kamenných chodníkov, ktoré by zrealizovali po ukončení rozšírenia spomínaných inžinierských sietí. Projekt v hodnote 340-tisíc eur však mestu neschválili, preto bude hľadať vhodnú výzvu na jeho opätovné podanie.

Sobotník.sk, Klaudia Mikuš Kovácsová, hovorkyňa Fiľakova

Pridaj komentár