Gotická cesta otvorená 2023 sa vydarila, stretli sme na nej aj bývalého premiéra

Eduard Heher, Gotická cesta otvorená 2023

GEMER – Po roku sa opäť otvorili brány vybraných historických kostolov (a aj jednej technickej pamiatky) v rámci podujatia Gotická cesta otvorená 2023. Šlo už o siedmy ročník a tentoraz bol zameraná na Rožňavský okruh a veru bolo čo obdivovať.

Jednotlivé pamiatky sa dali navštíviť individuálne, alebo skupinovo v rámci niekoľkých autobusových výprav (jeden autobus prišiel aj z Maďarska). My sme nasledovali jeden z autobusov, ktorý začínal v Rožňave, kde bola súčasťou prehliadky návšteva monumentálnej biskupskej katedrály.

Druhou zastávkou bol kostol v Lipovníku, ktorý patrí k najstarším na Gemeri.

Gotická cesta otvorená 2023

Zaujímavá bola i návšteva kostola v Krásnohorskom Podhradí, ktorý je možno trochu v tieni ostatných gotických kostolov a hradu Krásna Hôrka či neďalekého mauzólea.

Gotická cesta otvorená 2023

Druhá časť programu bola v severnej časti Rožňavského okresu. Úžasný bol stredoveký kostolík v Henckovciach, z ktorého história až dýchala.

Gotická cesta otvorená 2023

Určitou prestávkou v spoznávaní sakrálnych pamiatok bola Nižná Slaná so zachovanou hutou Etelka, ktorú zachraňuje partia dobrovoľníkov.

Gotická cesta otvorená 2023

Predposlednou zastávkou bola Vyšná Slaná s pekný barokovým kostolom.

Gotická cesta otvorená 2023

Celé podujatie Gotická cesta otvorená 2023 vyvrcholilo v Dobšinej, v ďalšom skvostnom kostole Gotickej cesty. Pri ňom odohrala svoje historické predstavenie Kompánia z Turca a všetko zavŕšil koncert v kostol.

Gotická cesta otvorená 2023

Prišiel aj bývalý premiér

Práve pri technickej pamiatke v Nižnej Slanej sme stretli aj bývalého premiéra Eduarda Hegera, ktorého sme poprosili o krátky rozhovor.

Rozhodol som sa sem zavítať práve kvôli Gotickej ceste. Som tu v regióne už tretí deň, prešiel som viaceré obce a v Rožňave sme mali diskusiu. Chcel som sa však vyslovene zúčastniť Gotickej cesty otvorenej,“ zdôraznil Heger.

Ako dodal, začal hneď ráno v Henckovciach a smeroval aj do ďalších otvorených kostolov. „Ešte predtým včera som bol v Ochtinej. Sú to skvosty, ktoré tu máme a je veľmi dôležité, aby sme ich propagovali, aby občania o nich vedeli a prišli sem,“ podotkol šéf Demokratov pre Sobotnik.sk.

Spomenul tiež, že na Gemeri má veľa priateľov. „Možno taká kuriozita je, že jeden zamestnanec Úradu vlády odtiaľ pochádza a aj teraz som ho stretol,“ zakončil Heger.

Pridaj komentár