MODRÝ KAMEŇ: NA hrade bude výstava Len tak si lietam

MODRÝ KAMEŇ – Slovenské národné múzeum – Múzeum bábkarských kultúr a hračiek, hrad Modrý Kameň pozýva na vernisáž výstavy obrazov Mariána Kompánka „Len si tak lietam“ vo štvrtok 31. augusta 2023 o 17:00 hod.

Marián Kompánek pochádza z Brezna. Momentálne žije a tvorí v neďalekej obci Divín, ktorý historicky súvisí s hradom Modrý Kameň. V detstve trávil veľa času u svojho krstného otca –kňaza Jána Labanca, ktorý pôsobil v Lome nad Rimavicou. Celé dni, týždne i mesiace sa bez obmedzenia pohyboval v hlbokých lesoch, poliach na Lome a jeho okolí. Zbieral huby, pásol kravy, sušil seno a žil s jednoduchými dobrými ľuďmi. Po dlhom pobyte u krstného otca s láskavým slovom a starostlivosťou krstnej mamy si vybudoval blízky vzťah k prírode,“ uviedla Dáša Ďuríková zo SNM.

Dodal, že vo svojej tvorbe oslavuje lásku, vniká do duše človeka, vyjadruje svoje názory na svet. Ústrednou témou jeho malieb je prežitý život a spomienky z detstva. S vášňou sa venuje maľovaniu divých makov. Väčšinou maľuje olejom a akrylom.

V roku 2014 spolu s manželkou otvoril v Divíne galériu Bloom, ktorá sa venuje súčasnému umeniu, organizuje výtvarné súťaže detí, medzinárodné maliarske sympózium a autorské výstavy. Jeho galéria dáva priestor profesionálnym i neprofesionálnym umelcom, ktorí na spoločných sympóziách vytvárajú diela zobrazujúce život v Novohrade,“ ozrejmila Ďuríková.

Okrem maľovania sa vo voľných chvíľach venuje krátkym prozaickým úvahám, ktorými dopĺňa pohľad na jeho výstavy. Jeho výstava bude sprístupnená pre verejnosť od 31. augusta do 30. októbra 2023 v priestoroch barokovej sály kaštieľa na hrade Modrý Kameň.

Pridaj komentár