Odsúdení starostovia Rimavskosobotského okresu odchádzajú so zlatými padákmi. Napriek podvodom dostali odstupné

GEMER. Starostovia z okresu Rimavská Sobota, ktorí sú odsúdení za manipuláciu s obstarávaním a podvod, opäť obišli zákon. Po vynesení odsudzujúceho rozsudku z apríla tohto roka už nemôžu zastávať starostovské funkcie.

Po odsúdení by nemali nárok ani na odstupné, preto sa vzdali svojich funkcií len niekoľko dní pred konaním súdu. Odsúdení starostovia tak odišli s tisícovými padákmi. Na prípad upozornil portál Napunk, maďarská mutácia Denníka N.

Starostovia obcí Drňa, Chanava, Šimonovce a Širkovce v okrese Rimavská Sobota si budú musieť hľadať nové zamestnanie. Po tom, čo sa pred Špecializovaným trestným súdom priznali k manipulácii s verejným obstarávaním, rozpočtovému podvodu a podvodu na Európskej únii, ich v polovici apríla súd odsúdil na podmienečné tresty odňatia slobody a zakázal im vykonávať verejné funkcie. Museli tak opustiť starostovské kreslá.

Po odsudzujúcom rozsudku by Endre Vincze (Drňa), Ľudovít Czókoly (Chanava), Štefan Gál (Šimonovce) a Nándor Kisfaludi (Širkovce) nemali nárok na odstupné, preto sa vzdali svojich funkcií ešte v marci, len niekoľko dní pred súdnym pojednávaním. Prilepšili si tak o tisícky eur. Ľudovít Czókoly viedol Chanavu od roku 2006, mal preto nárok žiadať od obce až päťmesačný plat.

Vincze, Czókoly, Gál a Kisfaludi boli spolu ďalšími starostami súdení v súvislosti s podvodným zakúpením kamerového systému ešte z roku 2015. V prípade bolo 12 obvinených, z toho 9 starostov.

Deväť obcí Gemera v tom čase uspelo so svojimi eurofondovým projektmi na Pôdohospodárskej platobnej agentúre (PPA) na vybudovanie digitálneho kamerového systému. Starostovia zhodne poverili realizáciou verejného obstarávania na inštaláciu kamerového systému spoločnosť TEAM AGRO, s.r.o. z Nových Zámkov.

Vo všetkých obstarávaniach zvíťazila rimavskosobotská spoločnosť Patrol & Guard. Razia Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) prebehla v roku 2016.

Starostovia sa neskôr ku skutku priznali. Starosta Blhoviec Juraj Csörnök sa však proti rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu odvolal na Najvyšší súd, hoci svoju vinu priznal. Ján Rákoši z Lenartoviec poprel svoju vinu, konanie sa v jeho prípade ešte neuzavrelo.

Sobotník.sk, zdroj: Napunk, Denník N; Foto: ilustračné (dedina Drňa)

One Reply to “Odsúdení starostovia Rimavskosobotského okresu odchádzajú so zlatými padákmi. Napriek podvodom dostali odstupné”

  1. Pingback: DRŇA: Novým starostom sa stal Gejza Bari, porazil Matovicsa a Vargovú - SOBOTNIK.SK

Pridaj komentár