Poklady Železníka opäť predstavili zaujímavosti baníckej osady

Poklady Železníka

ŽELEZNÍK – Po roku sa v baníckej osade Železník nad Sirkom v Revúckom okrese v sobotu 19. augusta 2023 opäť konalo už tradičné podujatie Poklady Železníka. Jeho súčasťou bola komentovaná prehliadka zaujímavostí tejto baníckej osady, dobré jedlo i nemenej dobrá hudba.

Každé podujatie, ktoré organizujeme a vydarí sa pri ňom počasie, sa už dá považovať za spolovice úspešné. Tento ročník, keďže poznáme miestnych aj ľudí z okolitých obcí, že sú podujatiu verní, tak sme predpokladali, že prídu. Počet nás však nakoniec milo prekvapil,“ uviedol pre Sobotnik.sk Ladislav Bene, predseda občianskeho združenia Skryté Poklady Slovenska, ktoré bolo organizátorom podujatia.

Ako dodal, po dvoch rokoch obmedzení súvisiacich s koronakrízou chceli podujatie opäť zorganizovať trochu vo väčšom štýle. „Podarilo sa nám vybaviť peniaze z Nadácie SPP, takže sme si mohli dovoliť produkciu, ako bola napríklad Katka Koščová a ďalší program,“ konkretizoval Bene.

Poklady Železníka

Ako tradične, najväčší úspech mali sirkovské guľky. Pri stánku, kde ich pripravovali, bol neustále rad ľudí a na všetkých záujemcov sa napokon ani nedostalo, hoci ženy zo Sirku ich urobili tentokrát 1000. Návštevníkov však zaujali aj ďalšie body programu.

Združenie chce podľa Beneho v organizácii podujatia pokračovať i naďalej. „Budeme sa snažiť, aby Poklady Železníka boli i v budúcnosti, ale, samozrejme, všetko stojí energiu i peniaze. Uvidíme, ako sa nám to podarí na budúci rok a aký program sa nám podarí zostaviť. Chceli by sme, aby bol opäť zaujímavý a atraktívny. Ak sa nám to podarí zabezpečiť, tak určite bude aj ďalší ročník,“ povedal predseda OZ.

Okrem vystúpenia už spomínanej Katky Koščovej a Daniela Špinera sa predstavila i skupina ZEUS a veľmi zaujímavé boli i dve prednášky, viažuce sa k regiónu Gemer. Prvá z nich bola zameraná na Gemer a Železník na starých mapách a odprezentoval ju Norbert Mogyorósi z Baníckeho múzea v Rožňave.

Druhá prednáška sa týkala nových objavov v Gombaseckej jaskyni a lektormi boli jaskyniari zo speleologickej skupiny Arachnos.

Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár