Zomrel spisovateľ Ferenc Ardamica z Lučenca

Ferenc Ardamica

LUČENEC – V piatok 4. augusta 2023 zomrel spisovateľ, prekladateľ a novinár Ferenc Ardamica z Lučenca. Informovala o tom smútiaca rodina.

Ferenc Ardamica sa narodil v Lučenci 30. novembra 1941. Pracoval v rôznych zamestnaniach, novely a publicistiku písal od druhej polovice 60. rokov 20. storočia pre maďarské médiá na Slovensku.

V Maďarsku mu možnosť publikovania zabezpečil časopis Palócföld. V r. 1970 mu ešte vyšla prvá zbierka poviedok, ale v dobe normalizácie ho režim umlčal. Po Nežnej revolúcii vydal niekoľko kníh, novely, tri prekladové knihy (D. Mitanu, O. Feldekovej a P. Andrušku), román, dramatické diela i zbierku paródií.

Kniha Matkini nápadníci vyšla aj v slovenčine. Jeho rozhlasové hry vysielala Maďarská redakcia Slovenského rozhlasu (dnes RTVS – Rádio Patria).

Ardamica sa vo svojom rodnom meste zúčastnil udalostí Nežnej revolúcie, po nej osamostatnil mutáciu miestnych novín, založil a redigoval Nógrádi Szó (Novohradské slovo), neskôr pracoval ako spisovateľ a prekladateľ v slobodnom povolaní.

Počas troch volebných období bol poslancom mestského zastupiteľstva v Lučenci.

Bol členom Zväzu maďarských spisovateľov v Budapešti, Spoločnosti maďarských spisovateľov na Slovensku, Zväzu slovenských prekladateľov a Syndikátu slovenských novinárov. Celoštátny zväz maďarských novinárov v Budapešti ho v roku 2006 vyznamenal Zlatým perom.

Získal i ďalšie ocenenia: Zvláštnu cenu Spoločnosti maďarských spisovateľov na Slovensku (1998), Cenu mesta Lučenec (1998), Cenu primátora mesta Lučenec (2001), Cenu zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja (2005), Rytiersky kríž Uhorského rádu za zásluhy – Magyar Érdemrend Lovagkeresztje (2012).

Pohreb sa bude konať na cintoríne v Lučenci vo štvrtok10. augusta 2023 o 14:00.

Redakcia Sobotnik.sk vyjadruje pozostalým úprimnú sústrasť.

Foto: rodina F. Ardamicu

Pridaj komentár