Cyklotrasa R. Sobota – Poltár môže v budúcnosti viesť až do Lučenca

Cyklocesta Rimavská Sobota - Poltár

RIMAVSKÁ SOBOTA/POLTÁR/LUČENEC – Takmer 29-kilometrová cyklotrasa z Rimavskej Soboty do Poltára by v budúcnosti mohla byť predĺžená o ďalšie desiatky kilometrov a spomínané dve okresné mestá by prepojila s Lučencom. Informoval o tom riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Turistický Novohrad a Podpoľanie Tomáš Krahulec.

„Moja túžba je taká, že táto cyklotrasa sa v Poltári neskončí, ale bude pokračovať na Lučenec. Pracujeme na tom,“ avizoval Krahulec.

Samozrejme, ide o dlhodobý zámer, neznamená to, že pokračovanie cyklocesty do Lučenca sa začne budovať o rok či o dva. „Momentálne pracujeme na štúdii realizovateľnosti Ipeľskej magistrály od Boľkoviec po Šahy. Ak by sa ju podarilo postaviť, zostalo by nám prepojiť Poltár s Boľkovcami,“ vysvetlil riaditeľ.

Na štúdiu vyčlenil peniaze Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK), ktorý za pomoci eurofondov vybudoval aj cyklotrasu z Rimavskej Soboty do Poltára. „Uvidíme, čo nám zo štúdie vyjde, kde je cyklotrasu možné spraviť na slovenskej strane. Tam, kde to nebude možné, spolupracujeme aj s maďarskými kolegami, aby viedla aj po ich strane hranice,“ objasnil Krahulec s tým, že k danému zámeru má OOCR každý mesiac stretnutie s príslušnými samosprávami, ako aj so zástupcami BBSK a partnermi z Maďarska.

Cyklocesta, cyklotrasa
Cyklocesta R. Sobota – Poltár pri Maštinci

Riaditeľ OOCR tiež verí, že i súčasná cyklotrasa podporí vznik nových služieb, napríklad požičovne bicyklov či stravovacích zariadení. „Musíme ísť so službami ďalej a potom to bude naozaj prínos pre región,“ zdôraznil.

Spomínaná cyklocesta R. Sobota – Poltár je zaujímavá okrem iného tým, že spĺňa medzinárodné štandardy pre cyklotrasy. „Je 3,5 metra široká, má svoje vyvýšenie a je trochu oddelená od okolitého terénu. Je i odvodnená a aj značenie spĺňa medzinárodné štandardy,“ načrtol Krahulec.

Čo sa šírky týka, táto cyklocesta v tomto ohľadne predčí napríklad cyklodráhu z Lučenca do Haliče, ktorá je v niektorých úsekoch užšia. Cyklotrasa R. Sobota – Poltár je však zaradená do tzv. Kostrovej siete cyklistických komunikácií BBSK, ktorej celková dĺžka je plánovaná až na 746 kilometrov s 14 vetvami. Viac o tejto sieti sa dočítate v našom staršom článku.

Cyklotrasa Rimavská Sobota – Poltár bola budovaná v dvoch etapách. Výstavba prvej z Poltára do Hrnčiarskej Vsi sa začala v októbri minulého roka a otvorená bola 22. septembra 2023. S budovaním druhej etapy začal BBSK na jar tohto roka a jej otvorenie je plánované na november 2023. Celá cyklocesta vedie po telese bývalej železničnej trate, ktorá bola zrušená v roku 2007.

Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár