HNÚŠŤA: Deti z Komunitného centra absolvovali letný tábor

HNÚŠŤA – V dňoch od 24. až do 28. júla 2023 zrealizovalo občianske združenie (OZ) Klub rómskych aktivistov na SR denný letný tábor v priestoroch Komunitného centra (KC) pre deti z mesta Hnúšťa a jeho okolia. Šlo o deti z marginalizovaných rómskych komunít vo veku od 8 do 15 rokov.

Počas týždenného tábora mali deti možnosť sa zoznámiť s pestrosťou a rôznorodosťou ich vlastnej kultúry a histórie rómskeho národa a ich predkov a to prostredníctvom rôznych kultúrnych a vzdelávacích aktivít,“ priblížila Mária Demeová z KC Hnúšťa.

Okrem tematiky zameranej na oblasť rómskej kultúry a histórie, ktoré tvorili najväčšiu časť aktivít vo forme prednášok, besied, maľovania a tanečných, speváckych i hudobných workshopov či tvorivých dielní, mali deti možnosť aj na hry a zábavu v podobe rôznych súťaží a športových aktivít.

Účastníci tábora tiež spoločne navštívili miestnu Petrivalského vilu v Hnúšti, ktorá prešla nedávno rekonštrukciou, ako aj miestny psí útulok Hnúšťanské labky. Výtvarný workshop nám už po druhý rok zastrešila miestna umelkyňa Šarlota Bottová, ktorá deťom porozprávala o svojej životnej a umeleckej ceste a tiež ich učila maľovať rómsku tanečnicu.

letný tábor

Tanečný workshop zastrešili deti a mládež tancujúce a pôsobiace v rómskom tanečnom súbore,“ doplnila Demeová.

Na záver celého tábora sa deti zúčastnili výletu na hrade v Slovenskej Ľupči a navštívili Múzeum SNP v Banskej Bystrici. Absolvovali aj potulky mestom Banská Bystrica. Projekt sa mohol zrealizovať vďaka finančnej podpore Banskobystrického samosprávneho kraja.

letný tábor
Letný tábor

Zdroj a foto: Mária Demeová

Pridaj komentár