Prebiehali parlamentné voľby, sleduje ich online

GEMER/MALOHONT/NOVOHRAD – O 7:00 hodine sa na Slovensku začali parlamentné voľby 2023, ktoré sú mnohými považované za jedny z najdôležitejších v celej histórii Slovenskej republiky. Ich priebeh v regiónoch Gemer-Malohont a Novohrad budeme sledovať prostredníctvom tohto článku, do ktorého budeme počas dňa pridávať nové informácie a fotografie.

Správy sú radené od najstarších po najnovšie, tie najaktuálnejšie teda nájdete najvyššie na stránke. Informácie z regiónu sa budeme snažiť „prekladať“ celoslovenskými zaujímavosťami, týkajúcimi sa volieb.

Pre najnovšie informácie je potrebné stránku občas obnoviť vo vašom prehliadači, aby sa nahrali prípadné nové správy.


22:35 – Spravodajstvo z volebného dňa týmto končíme. Ďakujeme, že ste nás sledovali a prajeme ešte pekný večer.

22:34 – Volebná účasť sa zdá byť vysoká a na celom Slovensku môže dosiahnuť úroveň okolo 70 %.

22:32 – Volebné miestnosti boli načas zatvorené aj v okresoch R. Sobota a Revúca.

22:12 – Volebné miestnosti v okresoch Veľký Krtíš, Lučenec, Poltár a Rožňava sa zatvorili načas a okresné volebné komisie nezaznamenali žiadne závažné problémy. Sobotnik.sk o tom informovali členovia komisií.

21:45 – Voľby sa pomaly chýlia ku koncu. Volebné miestnosti sa zavrú o 22:00, ale pre komplikácie v dvoch volebných miestnostiach trvá volebné moratórium až do 22.45. Televízia Markíza však už o 22:00 plánuje zverejniť tzv. slepý exit poll, teda iba percentuálne výsledky bez uvedenia názvov strán.

20:40 – Voľby do Národnej rady SR prebiehajú podľa viceprezidenta Policajného zboru SR Damiána Imreho mimoriadne pokojne. Polícia počas volebného dňa nemusela použiť donucovacie prostriedky na zabezpečenie poriadku.

19:35 – Televízia Markíza informovala o údajnom zvážaní voličov k volebným miestnostiam v Jelšave. Všetci ľudia, ktorých vraj doviezla biela dodávka, mali údajne rovnaké tašky.

Polícia však zatiaľ tento prípad nepotvrdila a rovnako o ňom nemá informácie ani okresná volebná komisia v Rimavskej Sobote, ako potvrdil jej zapisovateľ Lukáš Kvietok.

19:32 – V Tuhári v okrese Lučenec je podľa samosprávy účasť vo voľbách už teraz okolo 65 percent.

19:15 – Volebné moratórium sa opäť predĺžilo, aktuálne má trvať do 22:45. Skôr nemôžu byť zverejnené ani predbežné odhady výsledkov volieb.

19:05 – Vo Veľkých Teriakovciach sú voľby pokojné a záujem o voľby veľký. Pri dverách sme stretli aj pracovníčku, ktorá dáva voličom vyplniť tzv. exit-polly, na základe ktorých sa robí ihneď po zavretí volebných miestností odhad výsledkov.

18:45 – V okresoch Lučenec a Poltár voľby takisto prebiehajú bez problémov, uviedol to predseda okresnej volebnej komisie v Lučenci Miroslav Morháč, ktorá zastrešuje oba okresy.

„Riešili sme iba rôzne drobnosti, inak je všetko v poriadku,“ povedal.

18:27 – V okrese Rožňava prebiehajú voľby bez akýchkoľvek problémov. Pre Sobotnik.sk to potvrdila podpredsedníčka okresnej volebnej komisie Jana Mlynárová. Jediná záležitosť, ktorou sa musela komisia zaoberať boli míňajúce sa volebné lístky v turistických destináciách, kde volili ľudia s voličskými preukazmi.

„Šlo o Betliar a Dedinky-Mlynky,“ konkretizovala podpredsedníčka.

17:19 – Pri volebnej miestnosti na rómskom sídlisku Dúžavská cesta v Rim. Sobote je počas celého dňa policajná hliadka.

17:19 – Voľby vo Veľkokrtíšskom okrese prebiehajú bez akýchkoľvek problémov a komplikácií. Pre Sobotnik.sk to potvrdil podpredseda okresnej volebnej komisie Branislav Danko.

15:35 – Volebné moratórium bude predĺžené o 40 minút. Na celom území SR teda namiesto 22:00 potrvá až do 22.40 h. Dôvodom je predĺženie hlasovania v jednom z volebných okrskov v bratislavskej časti Petržalka. Informoval o tom predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Ladislav Orosz.

14:30 – Treťou malou dedinou na severe Rimavskosobotského okresu je Potok. Ako povedal predseda tamojšej okrskovej volebnej komisie Ivan Brťka, zatiaľ majú málo domácich voličov, ale veľa tých s voličskými preukazmi.

Domácich máme štyroch a s preukazmi 12. Sú to hlavne chalupári, ktorých je tu veľa,“ podotkol Brťka s tým, že celkovo majú zapísaných 19 voličov.

13:03 – Malá obec Krokava je veľkosťou ešte menšia ako Poproč, okrsková volebná komisia má zapísaných len 18 voličov, ale pribudli ďalší štyria s voličskými preukazmi. „Do 12:50 odvolilo 12 voličov,“ konkretizovala predsedníčka okrskovej volebnej komisie Darina Ďurove.

Okrsková volebná komisia Krokava

11:50 – V dedinke Poproč na severe Rimavskosobotského okresu žije len 23 obyvateľov, z toho je voličov 22 (posledný obyvateľ je len dvojmesačné dieťa). Podľa predsedníčky okrskovej volebnej komisie Boženy Vaľovej si zo spomínaných 22 voličov štyria požiadali o vydanie voličského preukazu.

Krokava má 19 obyvateľov, voličov je 18, posledným obyvateľom je 17-ročný tínedžer.

Mali sme tu na voľbách aj chalupárov a verím, že ďalší voliči ešte prídu,“ povedala Vaľová s tým, že do 12:00 odvolilo 14 ľudí, vrátate členov volebnej komisie.

Okrsková volebná komisia Poproč

11:00 – Voľby v našich regiónoch zatiaľ prebiehajú pokojne a okrskové volebné komisie nehlásia žiadne problémy.

10:40 – Vo Fiľakove je jedna z volebných miestností zriadená v priestoroch mestského úradu. Podľa tamojšej okrskovej komisie v okrsku č. 7 je záujem o voľby nadpriemerný a priebeh pokojný.

10:20 – Na sídlisku Dúžavská cesta do zhruba 10:00 odvolilo iba päť voličov. Podľa predsedníčky okrskovej volebnej komisie Ivety Brndiarovej je to však bežné a väčšina voličov prichádza voliť až popoludní.

Na sídlisku je zapísaných približne 600 voličov, voliť chodieva zhruba 100 až 150 z nich.

Vchod do volebnej miestnosti na sídlisku Dúžavská cesta

9:35 – Voľby sa na Slovensku konali aj zhruba pred rokom. Šlo o spojené komunálne voľby a voľby do vyšších územných celkov.

8:52 – V Ratke pri Fiľakove sa voľby začali načas a bez problémov. Už pred otvorením volebnej miestnosti čakal pred vchodom prvý volič, ktorý počas každých volieb prichádza takto skoro. Záujem je celkom veľký, vidieť, že mnohí voliči si chcú odvoliť hneď ráno.

Voľby 2023 v Ratke

8:25 – V gemerských okresoch Rimavská Sobota, Revúca a Rožňava sa voľby začali načas a bez problémov. Potvrdila to predsedníčka okresnej volebnej komisie v R. Sobote Karina Rosiarová a predsedníčka okresnej volebnej komisie v Rožňave Jana Teplická.

Jedinou komplikáciou bolo ešte v piatok rozhodnutie o vytvorení volebnej miestnosti v Štítniku namiesto rekonštruovaného zdravotného strediska v obecnom úrade, keďže v stredisku bol problém s elektrinou.

8:02 – V Rožňavskom okrese sa volí v 88 okrskoch. Tie sú v 60 dedinách a dvoch mestách

7:44 – V okrese Veľký Krtíš je vytvorených 83 volebných okrskov v rámci 71 obcí a dvoch miest. Podľa predsedníčky okresnej volebnej komisie Martiny Komadovej nezaznamenali pri otvorení volebných miestností žiadne komplikácie.

7:28 – Zo zahraničia hlasovalo v týchto voľbách takmer 59 000 voličov, čo je rekordný počet. Informovalo o tom ministerstvo vnútra SR.

7:15 – V okresoch Lučenec a Poltár pokrýva voľby takisto jedna komisia v Lučenci. V Lučeneckom okrese sa volí v 57 obciach (97 okrskov), v Poltárskom v 22 obciach (37 okrskov.

7:04 – Voľby v okresoch Rimavská Sobota a Revúca zastrešuje jediná okresná volebná komisia v Rimavskej Sobote. Ide o bežnú prax, ktorá sa opakuje pri každých voľbách. V rámci okresu R. Sobota sa volí v 107 obciach a v okrese Revúca je to 42 obcí (vrátane miest, ktoré sú v každom okrese po tri). Počet volebných okrskov v Rimavskosobotskom okrese je 151, v Revúckom 66.

7:00 – Aktuálne parlamentné voľby sú predčasné a v histórii samostatného Slovenska deviate v poradí. Kandiduje v nich 24 politických strán či hnutí a jedna koalícia, spomedzi ktorých si môže vyberať zhruba 4,3 milióna voličov. Čas na odvolenie majú od 7:00 do 22.00.

Pridaj komentár