Aktuálne zemetrasenie cítili ľudia aj na Gemeri a v Novohrade

REVÚCA/ROŽŇAVA – Východné Slovensko postihlo v pondelok (9. 10.) slabé zemetrasenie. Podľa informácií, ktoré sa šíria na sociálnych sieťach, cítili ľudia slabé otrasy v Prešove, Vranove nad Topľou, Michalovciach či Humennom.

Otrasy však ucítili aj obyvatelia na Gemeri, konkrétne v Rožňave či Revúcej. Viacerí na Facebooku napísali, že sa im triasli lustre, chveli sa listy kvetov a podobne. Naši čitatelia píšu, že záchvevy bolo cítiť aj v Rimavskej Sobote či Hnúšti. Portál Pravda.sk informuje, že rovnako ich cítili aj v Tisovci.

Trasenie bolo cítiť dokonca aj v Novohrade, napríklad v Lučenci. Podľa jedného z našich čitateľov bolo možné ucítiť dva krátke záchvevy. Podobne to bolo aj vo Fiľakove.

Podľa prvotne dostupných informácií šlo o zemetrasenie s magnitúdou 5,08 a jeho epicentrum bolo niekde medzi Prešovom a Humenným. Zemetrasenie sa začalo v čase o 20:23 a vychádzalo z hĺbky okolo desať kilometrov, čo znamená, že bolo pomerne plytké.

To, že šlo skutočne o zemetrasenie, potvrdil pre médiá vedúci oddelenia seizmológie Slovenskej akadémie vied (SAV) Kristián Csicsay. Silu okolo 5 magnitúd však spochybnil, podľa neho bolo o niečo slabšie. Ak by sa potvrdilo, že malo naozaj 5 magnitúd, šlo by o najsilnejšie zemetrasenie na Slovensku za posledných 80 rokov.

Bez zásadných škôd

Podľa doteraz známych informácií zemetrasenie nespôsobilo žiadne škody veľkého rozsahu, teda zrútenia nejakých budov. Niektorí ľudia však hlásia puknuté steny či opadanú omietku. Veľmi často sa objavujú informácie o pádoch predmetov z políc, obrazov zo stien a podobne.

Podľa portálu Sme.sk v Humenskom okrese, ktorý je priamo pri epicentre, na niektorých domoch popadali komíny a porozbíjali sa okná. Ide napríklad konkrétne o dedinu Baškovce.

Aj na východnom Slovensku, teda najbližšie k epicentru, trvalo trasenie len pár sekúnd. Ako však informujú Aktuality.sk, v niektorých lokalitách ho ľudia pocítili pomerne intenzívne.

O zemetrasení informuje na sociálnej sieti X (predtým Twitter) aj portál Volcanodiscovery.com. S odvolaním sa na Nemecké výskumné centrum pre prírodné vedy uvádza, že magnitúda bola 5,1.

„Presná magnitúda, epicentrum a hĺbka zemetrasenia môžu byť v priebehu nasledujúcich hodín alebo minút revidované, pretože seizmológovia preskúmajú údaje a spresnia svoje výpočty,“ dodáva Volcanodiscovery.com.

Ďalší podobne zameraný portál, Earthquaketrack.com píše, že magnitúda bola 5,0.

Štátny tajomník Ministerstva vnútra SR Martin Královič na Facebooku tiež potvrdil, že okolo 20:23 evidujú zemetrasenie na východe Slovenska s epicentrom v okolí Stropkova.

„Zatiaľ nie sú hlásene žiadne zranenia ani škody na majetku. Prosím, ak to nie je nutné, nevolajte na linky tiesňového volania v súvislosti s touto situáciou,“ apeloval.

DOPLNENÉ 9. 10. 2023 o 23:54:

O situácii informovalo na svojej oficiálnej facebookovej stránke Ministerstvo vnútra (MV) SR. Zdôraznilo, že Centrálne monitorovacie a riadiace stredisko sekcie krízového riadenia MV SR doteraz neeviduje následky na živote a zdraví ani závažnejšie materiálne škody.

„V oblasti sú hlásené výpadky elektrickej energie v dôsledku strhnutých elektrických vedení. Automatický systém Slovenského vodohospodárskeho podniku š. p. nezaznamenal narušenie hrádze na vodnej nádrži Domaša. Obidve jadrové elektrárne sú v poriadku a fungujú v bežnom režime,“ uviedol rezort vnútra.

Ako dodal, oddelenie seizmológie Slovenskej akadémie vied manuálne interpretovalo prvotné automatické dáta. Sila zemetrasenia bola podľa nich 4,9 lokálneho magnitúda d hĺbkou 17,8 kilometra. Epicentrum bolo v katastrálnom území obce Ďapalovce (okres Vranov nad Topľou).

Podľa portálu Standard.sk za základe zistených dát ľudia pocítili zemetrasenie v okruhu zhruba 200 kilometrov od epicentra. Teoreticky sa teda priamo týkalo šiestich miliónov ľudí.

DOPLNENÉ 10. 10. 2023 o 10:04:

NA druhý deň po zemetrasení sa ukazuje, že škody na niektorých miestach boli predsa len citeľnejšie ako popadané predmety či opadnutá omietka. Ukazuje to napríklad video televízie Markíza z dediny Ďapalovce, kde bolo údajne epicenctrum

Foto: ilustračné, Pixabay.com

One Reply to “Aktuálne zemetrasenie cítili ľudia aj na Gemeri a v Novohrade”

  1. Pingback: Najčítanejšie články na Sobotníku za rok 2023: Hlavne nehody, ale aj vysoká škola a Zlatá Zuzana

Pridaj komentár