Dobrovoľní hasiči vo Fiľakove pripravili novú súťaž, Iveco Fire Cup

FIĽAKOVO – Hasičská súťaž Iveco Fire Cup, určená pre dobrovoľných hasičov, je novinkou, ktorú v tomto roku prvýkrát organizuje Dobrovoľný hasičský zbor mesta Fiľakovo (okres Lučenec). Sobotnik.sk o tom informoval jeho predseda Marian Mesiarik.

„Ide o súťaž hasičských družstiev (3+1) ktorá simuluje ostrý zásah pomocou použitia prvozásahového vozidla Iveco Daily, ktoré hasičské zbory obdržali. Výnimočnosťou súťaže je to, že simulovaný zásah sa koná v interiéri budovy, kde hasiči musia použiť svoje vedomosti a zručnosti,“ vysvetlil Mesiarik.

Cieľom súťaže je podľa neho aj lepšie spoznanie pridelenej techniky a vyskúšanie si taktiky hasenia. Súťažiaci hasiči sa takto zároveň aj zdokonalujú v činnostiach, ktoré ich pri reálnom požiari čakajú.

„Organizovaním súťaže nadväzujeme na už historický typ súťaže, kde každá obec mala rovnaké vozidlo Avia s rovnakou výbavou a súťažilo sa použitím tejto techniky. Takto sa hasiči naučili používať pridelenú techniku a zdokonaľovali sa zážitkovou metódou,“ doplnil.

Podujatie sa uskutoční na bývalom kúpalisku vo Fiľakove v sobotu 21. októbra 2023.

Časový harmonogram súťaže Iveco Fire Cup 2023:

7:30 – 8:00 – registrácia

8:00 – 8:30 – prehliadka trate

8:30 – 8:45 – Slávnostné otvorenie

8:45 – súťaž

11:00 – vyhlásenie výsledkov (podľa počtu súťažiacich)

Dobrovoľný hasičský zbor mesta Fiľakovo funguje od roku 2014, ale počiatky dobrovoľného hasičstva v meste siahajú až do roku 1894. V tom čase vo Fiľakove ešte profesionálni hasiči neboli.

Fiľakovskí dobrovoľní hasiči zasahujú najčastejšie pri požiaroch, ale aj iných prípadoch, ako napríklad odčerpávanie vody či odstraňovanie osích hniezd. Samospráve sú nápomocní aj pri organizovaní rôznych podujatí.

Foto: ilustračné

Pridaj komentár