Fiľakovo do konca roka zrekonštruuje športovisko v parku

Športovisko

FIĽAKOVO – Športovisko v parku vo Fiľakove, nachádzajúce sa za budovou gymnázia, bude v najbližších týždňoch komplexne zrekonštruované. Mestu na tento účel schválilo dotáciu Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI). Projekt bude ukončený do konca roka. Informovala o tom hovorkyňa mesta Klaudia Mikuš Kovácsová.

V rámci príprav vyrúbu topole

Samospráva Fiľakova podala na konci júna žiadosť o dotáciu vo výške takmer 163 000 eur na MIRRI na projekt revitalizácie verejného priestoru za budovou gymnázia v mestskom parku. Dotáciu na projekt celkovej obnovy zastaralého asfaltového ihriska s priľahlými spevnenými plochami, ministerstvo schválilo. Celková cena prác je na základe výsledkov verejného obstarávania približne 184 000 eur.

V týchto dňoch sa začínajú prípravné práce pred začiatkom výstavby. Ich súčasťou bude aj výrub jedenástich starých topoľov nachádzajúcich sa v blízkosti športoviska. „Väčšina topoľov je vysadená príliš blízko a ich korene vytláčajú a rozlamujú ihrisko. Okrem toho sú v zlom stave a v minulosti kvôli nim vznikali aj nebezpečné situácie. Pod nimi sa nachádzajú lavičky využívané obyvateľmi i študentami gymnázia, na ktoré sa už v minulosti zrútili odlomené konáre,“ vysvetlila Gréta Kuzmová, referentka životného prostredia mestského úradu.

Ubezpečila však, že namiesto topoľov v rámci projektu vysadia nové stromy vhodnejších druhov. „Celkovo namiesto jedenástich topoľov vysadíme v parku až 27 stromov.“

Športovisko pre viacero športov

Ako priblížil primátor mesta Attila Agócs, témou revitalizácie športovej plochy v parku sa mesto zaoberalo niekoľko posledných rokov.

V časti športoviska sme pred časom postavili multifunkčné ihrisko. Mnohým obyvateľom však v parku chýbalo samostatné basketbalové ihrisko, na ktoré boli dovtedy zvyknutí. Preto sme sa zaoberali myšlienkou, ako túto krivdu napraviť a vyhovieť viacerým komunitám mládeže s rôznymi záujmami. Diskutovali sme o tom aj s vedením gymnázia, ktoré tieto plochy využíva v rámci telocviku, stretnutie sme mali aj so zástupcami skateboardovej obce, ktorej v meste chýba infraštruktúra. Pripravovali sme projekt a čakali na vhodnú výzvu,“ informoval primátor.

Projekt preto samospráva vypracovala tak, aby bol areál využiteľný pre viacero športov. Okrem komplexne zrekonštruovaného asfaltového povrchu osadia za novými bránami oceľové konštrukcie s ochrannou sieťou, basketbalové konštrukcie, hádzanárske brány i tenisové stĺpiky. Na plochu za multifunkčným ihriskom pribudne aj niekoľko betónových prvkov určených pre skateboard.

Chýbať nebude ani mobiliár v podobe lavičiek, smetných košov či stojanu na bicykle, odstráni sa starý mobiliár i nefunkčné stĺpy verejného osvetlenia. Na základe požiadaviek projektu tu bude k dispozícii aj box s exteriérovým defibrilátorom s alarmom. Po ukončení stavebných prác sú naplánované sadové a terénne úpravy. Projekt bude hotový do konca tohto roka.

Foto: Mesto Fiľakovo

Pridaj komentár