Koniec októbra v Hnúšti patril súťaži ROMANI LUMA

ROMANI LUMA

HNÚŠŤA – Predposledný októbrový týždeň zrealizovalo Občianske združenie Klub rómskych aktivistov na SR so sídlom v Hnúšti tanečnú súťaž vo folklórnom rómskom tanci s názvom ROMANI LUMA. Sobotnik.sk o tom informovala Mária Demeová z Komunitného centra Hnúšťa.

Bol to už druhý ročník tejto unikátnej súťaže na Slovensku, keďže sa začalo nultým ročníkom a tento rok to si teda mohli tanečné súbory už tretíkrat zmerať sily vo folklórnom rómskom tanci , v ktorom sa stretlo a súťažilo šesť súťažiacich folklórnych tanečných súborov,“ priblížila Demeová.

Súťaže sa zúčastnili tanečné súbory z Humenného, Nálepkova, Málinca, Poltára, Ružomberka a Klenovca. Nesúťažiacimi tanečnými súbormi bol tanečný súbor z Kokavy nad Rimavicou Romani Ľuludi, ktorý boli minuloročným víťazom tejto súťaže, a najstarší folklórny súbor Romka z Detvy, ktorý doplnil svoje tanečné vystúpenie aj o krátke divadelné scénky a oživil tak svoj program.

ROMANI LUMA

Hedalinerom kultúrneho programu bolo profesionálne rómske divadlo ROMATHAN z Košíc, ktorí predviedli klasickú ľudovú hudbu v podobe svojho hudobného orchestra a za skvelého spevu svojich spevákov Žanety Štipákovej a Mariána Baloga. Samozrejme, nechýbal ľudový rómsky tanec od skvelých tanečníkov, ktorí si pripravili niekoľko rôznorodých choreografií,“ doplnila Demeová.

Program a príjemnú zábavu vytvorili svojim spevom a hudbou Gipsy angels band z Humenného. Vo svojom repertoári mali nielen rómske čardáše, ktoré celú sálu v kinosále roztancovali, ale aj moderné piesne od skupiny QUEEN a speváka Georga Michaela.

Tento rok odborné hodnotenie poroty vyplnilo aj hlasovanie prítomných divákov, ktorí mohli svoje sympatie venovať svojmu vyvolenému tanečnému zoskupeniu svoj hlas priamo v sále.

ROMANI LUMA

Na treťom mieste sa umiestnil súbor Khamóro z Poltára, na druhom mieste súbor Gipsy Angels z Humenného a na prvom mieste súbor z Nálepkova s názvom Ľuludi. Svoje sympatie divákov v diváckom hlasovaní si získalo tanečné zoskúpenie Amaro Romano Kheliben z Ružomberka,“ konkretizovala Demeová.

Ako dodala, táto jedinečná súťaž Romani Luma má na Slovensku svoje opodstatnenie najmä pre amatérske a neprofesionálne tanečné súbory, deti a mládež, ktoré v týchto súboroch tancujú, im dáva priestor na sebarealizáciu a reprezentáciu a ich samotné napredovanie v tom čo robia. „Sú motivovaní vo svojej činnosti, ktorá sa z roka na rok zlepšuje a profesionalizuje vďaka finančným prostriedkom z Fondu pre podporu kultúry národnostných menšín. Tomu organizátori podujatia touto cestou srdečne ďakujú,“ zakončila.

Foto: Mária Demeová/KC Hnúšťa

Pridaj komentár