REVÚCA: Na výstave v múzeu sa návštevníci dozvedia, ako vyzerali pôvodné Dobšinského rozprávky

REVÚCA – Rozprávky, ktoré na Gemeri a v iných regiónoch zozbieral Pavol Dobšinský, nevznikli pôvodne v takej podobe, akú nájdeme v dnešných rozprávkových knižkách pre deti. Ako sa dočítame napríklad na Wikipedii pri životopise tohto národovca, Dobšinský ich pred vydaním upravil, keďže pôvodne to boli diela určené dospelým, plné násilia, krutosti, ale aj erotiky či šťavnatého humoru.

Sám Dobšinský ich prirovnával ku gréckym eposom a ako v článku na portáli Kultura.sme.sk vysvetľuje etnologička Hana Hlôšková, náš vzťah k smrti, zraneniam či bolestiam je iný ako v predchádzajúcich storočiach. Boli to úplne iné, oveľa drsnejšie časy a ľudové príbehy len odzrkadľovali vtedajšiu realitu.

Túto pôvodnú rovinu Dobšinského rozprávok ukazuje aj aktuálna výstava v Múzeu Prvého slovenského gymnázia v Revúcej, nazvaná Netradične Tradičné. „Prezentuje súbor grafických prác Inky Pasztó, ktorá tvorivo a novým spôsobom uchopila prvky slovenskej tradície v autorskej knihe a ilustráciách Dobšinského rozprávok. Vo svojej koncepcii dodržiava pôvodný počet troch kníh i pôvodných textov, ktoré sú dnešnými čitateľmi označované ako surové, kruté či krvavé, a preto pre deti do 10 rokov návštevu neodporúčame,“ uviedla pre Sobotnik.sk riaditeľka múzea Diana Kohout Lamperová.

Ako pokračovala, nejde len o samotnú výstavu, ale pracovníci múzea k nej robia aj výklad. „Návštevníkom tiež púšťame nahrávku pôvodnej starej verzie jednej z rozprávok. Týmto sa snažíme ľuďom ozrejmiť vznik a vývin slovenských rozprávok, ktoré boli kedysi kruté a krvavé, ale v súčasnosti sú také ‚ľúbivejšie‘,“ vysvetlila Kohout Lamperová.

Výstava Netradične Tradičné je v podkroví Múzea Prvého slovenského gymnázia sprístupnená do konca novembra 2023. Vstupné je 50 centov.

Sezóna v múzeu sa vydarila

Tohtoročnú letnú turistickú sezónu zhodnotila riaditeľka ako veľmi dobrú, čo sa týka príjmov zo vstupného i návštevnosti. „Chodia k nám ľudia z celého Slovenska, a čo je zaujímavé, chodia aj teraz. U nás totiž bývali mesiace september, október a november ‚mŕtve‘. Ale napríklad teraz v októbri sme tu mali kopu škôl, aj zďaleka, napríklad z Levíc či Prešova,“ načrtla Kohout Lamperová.

Ako konkretizovala, v porovnaní s minulým rokom je návštevnosť počas týchto jesenných mesiacov minimálne raz taká vysoká.

Múzeum Prvého slovenského gymnázia je otvorené celoročne. Počas leta (júl a august) sú jeho expozície prístupne sedem dní v týždni od 8:00 do 18:00 (s obedňajšou prestávkou od 12:00 do 13:00). Mimo sezóny je otvorené do 16:00 a v nedeľu je zatvorené.

Foto: Sobotnik.sk, Múzeum Prvého slovenského gymnázia Revúca

Pridaj komentár