Primátori R. Soboty a Tisovca sa do parlamentu nedostanú

primátorov, soboty

GEMER/MALOHONT – Primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko nebude pokračovať ako poslanec Národnej rady (NR) SR v novom volebnom období. Do parlamentu sa nedostane ani primátor Tisovca Ján Vengrín. Vyplýva to z výsledkov volieb do NR SR po spočítaní viac ako 94 percent hlasov.

Dôvodom je neúspech hnutia Sme rodina, za ktoré kandidovali a ktoré po zrátaní vyše 94 percent voličských hlasov malo iba 2,3-percentný zisk, čo mu nestačí nielen na prebojovanie sa do parlamentu, ale ani na štátny príspevok na chod strany. V čase sčítanie takéhoto vysokého podielu hlasov už hnutie nemalo ani teoretickú šancu na dosiahnutie potrebnej päťpercentnej hranice.

Do parlamentu kandidovali všetci traja primátori Rimavskosobotského okresu. Šimko bol na kandidátke Sme rodina na 20. mieste, Vengrínovi patrila takisto nádejná, 31. priečka. Teoretickú šancu na zisk parlamentného kresla má ešte primátor Hnúšte Martin Pliešovský, ktorý bol na kandidátke Slovenskej národnej strany (SNS) na 39. priečke.

Jeho šanca však nie je vysoká. Museli by mu pomôcť preferenčné hlasy a prípadný vstup SNS do vlády, vďaka čomu by niektorí nad ním umiestnení spolustraníci zaujali posty ministrov či štátnych tajomníkov a neuplatnili by si poslanecké mandáty.

Pri sčítaní hlasov Štatistickým úradom sa relatívne dlho nad päťpercentnou hranicou pohybovala Aliancia-Szövetség, čo by s veľkou pravdepodobnosťou znamenalo miesto v NR SR pre rimavskosobotského mestského poslanca Zoltána Cziprusza a Attilu Pála z Jesenského, teda štvorku a päťku kandidátky strany. Na 15. mieste kandidátky bol starosta Barce Richard Szajko a na 28. Zoltán Antal z Tornale.

Do parlamentu sa nedostane ani starosta Lukovíšť Roman Hubert, ktorý mal na kandidátke Republiky 41. miesto.

Veľkú nádej na post v parlamente má okresný šéf Smeru Ivan Hazucha. Smer totiž bude zrejme zostavovať vládu a vďaka tomu sa viacerí členovia strany, ktorí sa umiestnili nad ním, stanú ministrami a štátnymi tajomníkmi. Tým pádom si neuplatnia mandát a to by Hazuchovi malo stačiť na to, aby sa do parlamentu dostal.

Aktuálne nemá Rimavskosobotský, Revúcky ani Rožňavský okres v budúcom zložení NR SR žiadneho poslanca. Za Poltársky okres sa do parlamentu dostal Igor Melicher a za Lučenecký okres Jozef Pročko.

Okres Veľký Krtíš je takisto bez poslanca v NR SR.

Pridaj komentár