Gemer-Malohont

R. SOBOTA: Aký plat ponúkne Winkelmann v novom závode? Suma vás možno prekvapí

Slávnostný výkop na mieste budúceho priemyselného parku a závodu Winkelmann

RIMAVSKÁ SOBOTA – V súvislosti s pripravovaným štátnym priemyselným parkom v Rimavskej Sobote je najdôležitejšou otázkou pre mnohých ľudí, ktorí uvažujú zamestnať sa v ňom, plat. Doteraz nebolo o mzdových pomeroch budúcich zamestnancov nič známe, ale z materiálov na dnešné (18. 10.) zasadnutie vlády sme sa konečne dozvedeli konkrétne sumy.

Vyplýva z nich, že priemerná výška hrubej mzdy 452 zamestnancov, ktorí by mali nájsť v spoločnosti Winkelmann Building + Industry Slovakia prácu v prvej fáze, bude 1733 eur. Daná suma sa vzťahuje na obdobie rokov 2026 až 2030.

V najbližších rokoch má byť dokonca ešte vyššia. V roku 2023 je to 2009 eur, v roku 2024 presne 1799 eur a v roku 2025 konkrétne 1751 eur. Táto vyššia mzda v prvých rokoch má zrejme súvis s tým, že ako prví budú prijímaní rôzni vedúci pracovníci a tímlídri, ktorí budú zaškoľovať bežných zamestnancov.

Ide pritom o výrazne vyššie sumy než na akých sa aktuálne pohybuje priemerná mzda v Rimavskosobotskom okrese. Ako informoval Dennikn.sk, v roku 2022 bola priemerná hrubá mzda v okrese zhruba 1130 eur. To znamená, že priemerný plat vo firme Winkelmann by bol o vyše 600 eur vyšší ako v okrese.

Výstavba štátneho priemyselného parku pri R: Sobote

Pochopiteľne, mnohí si teraz môžu položiť otázku, či budúci investor takéto vysoké platy nesľubuje len na začiatku a nakoniec dá ľuďom menej. Zrejme sa tak nestane z jednoduchého, ale zásadného dôvodu – Winkelmann dnešným (18. 10. 2023) rozhodnutím vlády získal na vybudovanie svojho podniku štátnu pomoc vo výške viac ako 41 miliónov eur.

Takúto obrovskú sumu vládny kabinet nikdy neposkytuje len tak, ale za presne stanovených podmienok, v ktorých sa uvádza aj priemerná výška miezd budúcich zamestnancov – presne, ako je to uvedené aj teraz vo vládnych materiáloch. Nedodržanie by teda mohlo byť hodnotené ako porušenie podmienok štátnej pomoci. To bola napríklad zásadná prekážka pri napokon neuskutočnenom príchode iného investora do R. Soboty, spoločnosti Draxlmaier. Tá totiž pred zhruba 15 rokmi chcela štátnu pomoc, ale avizovala len minimálnu mzdu, resp. platy blízke minimálnej mzde.

Navyše, Winkelmann ako jediná aktuálne podporená firma dostane vládnu pomoc v hotovosti. Iné subjekty ju získajú len vo forme daňových úľav z budúcich ziskov. Aj to dokazuje, aká je táto investícia pre vládu dôležitá.

No a dôležitá bude nielen pre Rimavskosobotský okres, ale aj pre širší región, hlavne susedné okresy, odkiaľ môže dochádzať podstatná časť zamestnancov. Nájsť všetkých len v Rimavskej Sobote a okolí bude totiž prakticky nemožné.

Konkrétne sa to uvádza aj vo vládnych materiáloch. „V dochádzkovej vzdialenosti sa nachádzajú okresy Lučenec, Poltár a Revúca, ktoré sú taktiež zaradené do zoznamu najmenej rozvinutých okresov,“ píše sa v materiáloch.

Zemné práce na mieste budúceho závodu

Celkový počet zamestnancov závodu by mal pritom v budúcnosti stúpnuť až na 900. Je nepochybné, že príchod takéhoto silného investora pozitívne ovplyvní nielen zamestnanosť v regióne, ale aj rast miezd u iných zamestnávateľov, keďže sa zvýši konkurencia.

Na mieste budúceho závodu Winkelmann aktuálne prebiehajú zemné práce, nasledovať bude výstavba infraštruktúry a inžinierskych sietí. Na tieto činnosti štát vynaloží dokopy 9,8 milióna eur. Následne sa začne s budovaním závodu, pričom výroba má byť spustená v prvom štvrťroku 2025 a do konca roka má byť prijatých prvých 452 zamestnancov. O dva roky neskôr má závod dosiahnuť plnú výrobnú kapacitu 300 000 kovových smaltovaných nádrží pre tepelné čerpadlá. Celá produkcia bude určená na trhy Európskej únie.

Foto: Sobotnik.sk

Sobotnik.sk

Recent Posts

RADNOVCE: Na post starostu kandiduje 6 ľudí, 4 z nich sú nezamestnaní

K urnám prídu voliť starostu či poslanca aj obyvatelia niektorých obcí Gemera-Malohontu a Novohradu. Celý…

1 deň ago

RIMAVSKÁ SOBOTA: Dokedy bude zúžená cesta pri priemyselnom parku?

Zúžená cesta by čoskoro mala byť minulosťou, ako potvrdila polícia aj ministerstvo hospodárstva. Stane sa…

1 deň ago

Na hlavnej ceste medzi Tornaľou a R. Sobotou skončilo auto prevrátené na boku

Jedna osoba utrpela zranenia pri dopravnej nehode, ktorá sa stala vo štvrtok večer na hlavnej…

2 dni ago

Pozreli sme sa do veľkej slovenskej bane. Už čoskoro môžete aj vy

Novou turistickou atrakciou Gemera sa stanú vstupy do bane pri Jelšave. Pôjde o nevšedné dobrodružstvo…

5 dní ago

Hollókő je unikátna maďarská dedina so strechami z Poltára

Klenotom medzi maďarskými dedinami je obec Hollókő. Pre zachovanú ľudovú palócku architektúru je lákadlom pre…

6 dní ago

R2 KRIVÁŇ – MÝTNA: Problém so skládkou ani po roku nevyriešili. Môže to ovplyvniť termín dokončenia

Najzložitejšia slovenská dopravná stavba súčasnosti, rýchlostná cesta R2 Mýtna - Kriváň, napreduje každým dňom Celý článok…

1 týždeň ago