R. SOBOTA: Pri budúcom priemyselnom parku znížili rýchlosť. Winkelmann chce štátnu pomoc vyše 41 miliónov eur

Winkelmann

RIMAVSKÁ SOBOTA – Investičnú pomoc vo výške viac ako 41,2 milióna eur by mohla dostať nemecká spoločnosť Winkelmann, ktorá má v pripravovanom štátnom priemyselnom parku pri Rimavskej Sobote vybudovať nový závod. Vyplýva to z návrhu, ktorý do medzirezortného pripomienkového konania predložilo Ministerstvo hospodárstva SR.

Winkelmann chce v Rimavskej Sobote preinvestovať celkovo vyše 110 miliónov eur počas obdobia rokov 2023 až 2025. V novom závode chce vyrábať kovové smaltované zásobníky na teplú vodu pre tepelné čerpadlá a ohrievače. Ročne ich plánuje vyrábať okolo 300 000 kusov, pričom výroba by sa začala v marci 2025 a plnú výrobnú kapacitu by závod dosiahol koncom roka 2027.

Nemecká firma sľubuje, že do konca roka 2025 vytvorí minimálne 452 nových pracovných miest. Súčasťou celého projektu je aj zriadenie nových autobusových liniek do do priemyselného parku.

Príprava priemyselného parku v lokalite medzi Sobôtkou a Kľačanmi medzitým pokračuje zemnými prácami. V pondelok 2. októbra na ceste I/72 pri stavenisku prvýkrát znížili najvyššiu povolenú rýchlosť z 90 km/h na 70 a 50 km/h. Dôvodom je budovanie príjazdovej cesty v areáli budúceho parku.

Znížená rýchlosť pri priemyselnom parku

Strategický štátny priemyselný park by mal byť postavený na ploche zhruba 80 hektárov v celkovo štyroch plánovaných etapách. Náklady na jeho prípravu a výstavbu by mali dosiahnuť čiastku bezmála desať miliónov eur a ráta sa so zhruba 450 až 500 pracovnými miestami. Ďalšie stovky miest by mali vzniknúť u subdodávateľov.

Prvým veľkým avizovaným investorom bola drevospracujúca spoločnosť Ziegler z Nemecka, tá však napokon od príchodu upustila. Štátu sa však podarilo získať ďalšieho nemeckého investora, firmu Winkelmann, ktorá chce v priemyselnom parku vyrábať zásobníky vody pre technologické systémy vykurovania a zásobovanie teplou vodou. Celkové investičné náklady tohto zámeru boli vyčíslené na 110 miliónov eur a investor sľubuje vytvoriť 452 nových pracovných miest.

V budúcnosti by mala pri areáli parku viesť rýchlostná cesta R2, jej pokračovanie od Lučenca na Tornaľu a Rožňavu je však v nedohľadne.

Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár