Ropík v Jesenskom po troch rokoch opäť sprístupnili verejnosti

JESENSKÉ – Jednou z najzaujímavejších vojenských stavieb, ktoré sa zachovali v regióne okolo Rimavskej Soboty, je ľahké vojenské opevnenie vzor 37, takzvaný ropík v Jesenskom. Už viac ako päť rokov ho zachraňuje a postupne obnovuje partia nadšencov a v rokoch pred pandémiou COVID-19 ho pravidelne sprístupňovali počas jesennej akcie Svetlá nad bunkrami.

Obmedzenia v pandemických časoch však túto tradíciu prerušili a široká verejnosť si preto mohla bunker naposledy pozrieť zvnútra v roku 2020. Po trojročnej prestávke mali záujemcovia o dejiny regiónu opäť príležitosť dnes, v sobotu 21. októbra 2023 počas podujatia Deň vojenskej histórie.

A veruže sa bolo na čo pozerať. Návštevníci si mohli prezrieť až päť historických guľometov a viacero iných dobových zbraní, rôzne písomnosti viažuce sa k mobilizácii pred okupáciou Československa v roku 1938, vojenské prilby, čapice a množstvo ďalších militárií. Pochopiteľne, nechýbala možnosť pozrieť si ropík aj s odborným a veľmi podrobným výkladom od nadšenca vojenskej histórie Pavla Škorvánka.

Cieľom zostáva múzeum

Zámerom, ktorý mali nadšenci ešte pred koronakrízou, bolo v spolupráci s obcou pretvoriť ropík aj s priľahlým železničným domčekom na malé múzeum. Ako nám potvrdil Ján Rešetár, ktorý je jedným zo spomínanej skupinky nadšencov, od tejto myšlienky neupustili, ale brzdia ich dve veci.

Ropík v Jesenskom

Jeden z dôvodov je, že tento železničný domček ešte nie je vysporiadaný. Obec ho nemá vo svojom vlastníctve, ešte vždy patrí Železniciam Slovenskej republiky. Čo sa týka ropíka, sme trochu v dileme, či ho ideme nejako zvonku ošetriť, urobiť nejakú novú omietku, ale tým pádom by stratil svoju patinu,“ vysvetlil Rešetár.

V zásade však ropík v Jesenskom ani teraz nie je v zlom stave, keďže spomínaná partia ho v minulých rokoch nielen vyčistila, ale jeho vonkajšok tiež impregnovala, aby tak veľmi nenasával vlhkosť. Tá je napriek tomu v tomto ropíku trochu problém hlavne počas dažďov. Pred 22 rokmi doň totiž narazil vykoľajený vlak (o udalosti sa dočítate na tomto odkaze na portáli Sme.sk).

Ropík nárazu síce statočne odolal, ale v jeho betónových múroch vznikli praskliny, cez ktoré sa dnu dostáva voda. To je zatiaľ prekážkou pri obnovení vnútornej drevenej výdrevy, keďže pôsobením vody by sa rýchlo zničila.

Nadšenci postupne zhromažďujú rôzne súčasti vybavenia bunkra a ďalšie vojenské pamiatky. Problémom je však ich cena. „Militárie veľmi zdraželi, vyletelo to doslova do astronomických súm,“ podotkol Rešetár. Keďže všetko kupujú za vlastné peniaze, nie je to vôbec zanedbateľná položka. Napriek tomu sa im nedávno podarilo získať napríklad ikonický guľomet Maxim.

Ropík v Jesenskom ako zážitkové učenie pre deti, ale aj dospelých

Ropík v Jesenskom príležitostne sprístupňujú napríklad pre skupiny žiakov zo škôl. Práve toto môže byť napokon jeho najužitočnejšie využitie – vzdelávať deti o histórii v autentickom prostredí, ktoré ich zaujme oveľa viac, ako suchá hodina dejepisu v školskej triede.

Videli sme to napokon aj na dnešnom podujatí. Deti po malom areáli behali ako odušu, všetko sa snažili prezrieť a hlavne ohmatať, ako to už deti robia. Najviac ich zaujímali zbrane, ale aj iné artefakty.

Ropík v Jesenskom

„Veľmi rád by som našiel spôsob, aby si tu v budúcnosti mohli žiaci prejsť nejakým hodinovým či dvojhodinovým cyklom, kde by sme im vysvetlili tok dejín a lepšie by pochopili súvislosti,“ avizoval Rešetár.

Návšteva ropíka však má význam aj pre dospelých. V tesných klaustrofobických priestoroch sa človek dokonale môže vžiť do pocitov niekdajšej sedemčlennej posádky, ktorá musela v neistote čakať na útok nepriateľa. To je zážitok, aký v bežnom múzeu neokúsite.

Práve ropíky na juhu dnešného Rimavskosobotského okresu ako jediné z celého Československa zažili skutočný boj, Stalo sa tak pred druhou svetovou vojnou počas vojenského prepadu okresu Feledince jednotkou maďarských pohraničníkov. Tí chceli obsadiť železničnú trať a mesto Rimavská Sobota, napokon sa však tento lokálny konflikt skončil nezdarom. Ak vás spomínaná udalosť zaujíma, podrobne sa o nej píše na Wikipedii.

Nie je to síce úplne isté, ale nejaké boje sa zrejme odohrali aj v blízkosti ropíka v Jesenskom. Podľa Pavla Škorvánka o tom svedčia dobové fotografie, na ktorých na ňom vidno stopy boja. Ak vám história tejto vojenskej stavby zaujíma bližšie odporúčame do vašej pozornosti naše články z predchádzajúcich troch ročníkov Svetiel nad bunkrami na odkazoch nižšie:

Pridaj komentár