Zrekonštruovaná cesta medzi Kokavou nad Rimavicou a Čiernym Balogom už slúži motoristom

KOKAVA NAD RIMAVICOU/UTEKÁČ – Zrekonštruovaná, viac ako 34 kilometrov dlhá cesta, ktorá spája Kokavu nad Rimavicou, Utekáč, Sihlu a Čierny Balog, bola dnes slávnostne otvorená zástupcami Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), zhotoviteľa a priľahlých obcí. Do rekonštrukcie BBSK investoval viac ako 13,8 milióna eur, väčšinu sa mu podarilo získať z eurofondov.

Obyvatelia okresov Poltár a Brezno sa dočkali ukončenia dlho očakávanej rekonštrukcie cesty, ktorá spája dediny Kokava nad Rimavicou, Utekáč, Sihla a Čierny Balog. Rekonštrukcia 34,5 kilometra dlhého úseku oficiálne skončila ešte v auguste, dnes ju zástupcovia Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), zhotoviteľa a priľahlých obcí slávnostne otvorili.

To, že tu dnes stojíme, je výsledkom nášho spoločného snaženia a moja vďaka patrí nielen mojim kolegom z Úradu BBSK, ale tiež zhotoviteľom, starostom a starostkám dotknutých obcí a všetkým obyvateľom, ktorí strpeli počas prác dopravné obmedzenia. Cesta k tejto rekonštrukcii nebola jednoduchá a obyvatelia na ňu čakali dlho. O to viac ma teší, že dnes môžeme povedať – podarilo sa,“ povedal predseda BBSK Ondrej Lunter.

Do rekonštrukcie cesty kraj investoval viac ako 13,8 milióna eur, z toho viac ako 10,4 milióna sa mu podarilo získať z eurofondových zdrojov. Okrem samotnej vozovky prešlo rekonštrukciou aj 14 mostov, 131 priepustov a pribudlo tu viac ako 20 kilometrov nových zvodidiel.

Práce na modernizácii cesty medzi Utekáčom a Čiernym Balogom prebehli bez zdržaní. Sme radi, že sa vďaka prestavbe zlepší plynulosť dopravy a zároveň zvýši bezpečnosť a komfort pre všetkých účastníkov cestnej premávky,“ uviedol Miloš Farkaš, riaditeľ závodu STRED EUROVIA SK, ktorý toto dielo realizoval.

Nesmierne ma teší, že sa nášmu kraju darí doručovať výsledky. Že projekty, do ktorých sme sa v minulosti pustili, nezostali len na papieri, ale reálne slúžia ľuďom. Okrem tejto cesty dokončíme do konca tohto roka aj rekonštrukciu ďalších eurofondových úsekov. Ide o spolu takmer 50 kilometrov ciest v okolí Fiľakova a Dolnej Strehovej a Lučenca,“ doplnil Lunter.

Celková dĺžka cesty II/529 je podľa dôvodovej správy zhruba 25,4 kilometra. Z toho je v nevyhovujúcom stave bezmála 19,3 kilometra. Čo sa týka cesty III/2724, jej dĺžka je takmer 19,8 kilometra a v nevyhovujúcom stave je z nej 14 kilometrov.

Projektovú dokumentáciu na obnovu obidvoch ciest začal kraj pripravovať v lete 2018, pričom začiatok prác vtedy odhadoval už na rok 2019. V tom roku však napokon BBSK len začal zháňať potrebné financie na opravu týchto ciest z eurofondov.

Začiatok rekonštrukcie bol následne avizovaný na august alebo september 2020, neskôr na rok 2021. Rekonštrukcia sa nakoniec začala až vlani.

Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár