Ako bude vyzerať priemyselný park Rimavská Sobota?

priemyselný park Rimavská Sobota

RIMAVSKÁ SOBOTA – Na nedávnom tlačovom brífingu na mieste budúceho štátneho priemyselného parku bol k videniu zaujímavý náčrt jeho objektov a ďalšej infraštruktúry. Dáva celkom jasnú predstavu, ako bude priemyselný park Rimavská Sobota po dokončení vyzerať.

Ako prvá udrie do očí tesná blízkosť plánovanej rýchlostnej cesty R2, konkrétne úsek Ožďany – Zacharovce (je vyznačená ružovou farbou). Hoci jej výstavba je, bohužiaľ, zrejme hudbou vzdialenej budúcnosti a podľa bývalého ministra dopravy Andreja Doležala sa nezačne minimálne desať rokov, projekt priemyselného parku sa musel prispôsobiť jej budúcej trase i ochrannému pásmu. Areál parku je tak posunutý smerom na hydináreň Spohypo. Pre blízkosť lesa je dokonca jeden roh areálu „zrezaný“.

Medzi plánovanou R2 a budúcim parkom je priestor na uskladnenie ornice a podorničia, ktoré boli zhrnuté z miesta výstavby. Na fotografii nižšie jasne vidieť, že na tento účel lokalita skutočne slúži. Červenou farbou je na pláne vyznačená dočasná obslužná komunikácia z kameniva, ktorá slúži pre účely prípravy a výstavby parku.

priemyselný park Rimavská Sobota

Na druhej strane, pri Spohype, je zase modrou farbou znázornené budúce parkovisko s niekoľkými desiatkami parkovacích miest a samostatným vjazdom. Ďalšie veľké parkovisko bude priamo pri ceste I/72 a pri ňom vidieť aj plánovanú križovatku, ktorou sa bude dať dostať do obidvoch častí priemyselného parku (v budúcnosti by mal totiž byť aj na druhej strane cesty).

Asi najdôležitejšia súčasť priemyselného parku je vyznačená žltou farbou a je to samotný závod Winkelmann, kde sa majú vyrábať nádrže pre tepelné čerpadlá. Ich celková ročná produkcia má byť až 300 000 kusov. Za zmienku ešte stojí šrafovaná lokalita v severnej časti budúceho priemyselného parku (v plániku napravo). To je miesto, kde prebieha archeologický výskum a je možné, že tam nájdu pozostatky včasnostredovekej osady Kľačany.

To, čo dnes poznáme ako Kľačany, je už len pár domov, ktoré ani nemusia byť situované priamo na mieste tejto pôvodnej dediny. Jej presnú lokalizáciu totiž nepoznáme. Bola to zrejme slúžnovská osada zameraná na chov kobýl, čomu napovedá základ pomenovania kľäča, teda staroslovanského označenia kobyly. Na rozdiel od neďalekých Čerenčian táto osada zanikla a dnes sa nevie, kde presne ležala, ale pomenovanie širšej lokality sa v povedomí ľudu zachovalo. (koho táto téma zaujíma, odporúčame mu publikáciu Stručné dejiny Malohontu do roku 1803 od Leona Sokolovského).

Čo sa týka aktuálneho stavu na stavenisku priemyselného parku, okrem zemných prác sa už začala aj príprava na položenie inžinierskych sietí, ale robotníkom skrížilo plány nepriaznivé počasie s väčším množstvom zrážok. Terén nielen rozbahnili, ale voda sa zhromaždila na miestach výkopov, odkiaľ ju posledné dni museli odčerpávať čerpadlami.

Foto: Sobotnik.sk, priemyselný park Rimavská Sobota

One Reply to “Ako bude vyzerať priemyselný park Rimavská Sobota?”

  1. Pingback: Okres Rimavská Sobota má stále najviac nezamestnaných v krajine - SOBOTNIK.SK

Pridaj komentár