Centrá Space v BBSK fungujú vyše roka, aj v R. Sobote, Lučenci a Revúcej

Space BBSK

BBSK – Projekt centier SPACE spustil Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) v spolupráci s Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny a za pomoci eurofondov ešte na jar minulého roka. Teraz získali ocenenie Národná cena kariérového poradenstva. Informovala o tom hovorkyňa BBSK Lenka Štepáneková.

Z 15. ročníka Národnej ceny kariérového poradenstva si ocenenie si odniesla aj Rozvojová agentúra Banskobystrického samosprávneho kraja. Cenu získali konkrétne centrá práce s mládežou SPACE, ktoré poskytujú mladým ľuďom od 13 do 30 rokov (primárne v situácii NEET – teda tým, ktorí nie sú v procese vzdelávania, nie sú zamestnaní, ani sa nezúčastňujú na odbornej príprave) na jednom mieste služby kariérového, sociálneho aj psychologického poradenstva. Pomáhajú im tak budovať si odolnosť a pripraviť ich na trh práce.

Do súťaže bolo v tomto roku prihlásených 31 služieb kariérového poradenstva z celého Slovenska. Súťaž organizovalo Centrum Euroguidance v spolupráci so Združením pre kariérové poradenstvo a rozvoj kariéry a partnermi, Zastúpením Európskej komisie na Slovensku a rezortom školstva.

Poradenských centier SPACE je v kraji celkom sedem a tento koncept sa osvedčil. Mladí nájdu podporné služby v pobočkách v Banskej Bystrici, Banskej Štiavnici, Brezne, Lučenci, Revúcej, Rimavskej Sobote a vo Zvolene.

K dispozícii sú im poradcovia, psychológovia, lektori, mentori a kouči, ktorí im pomáhajú nájsť nielen správny smer, ale aj zvládať ich zložité životné situácie. V tomto bezpečnom prostredí môžu aj mladí zo slabších sociálnych pomerov či marginalizovaných skupín získať to, čo im doma často chýba.

Teší ma, že centrá SPACE si našli svojich klientov a že ich prínos ocenili aj odborníci. To je len dôkazom toho, že takáto doplnková služba v systéme chýbala. Chceme totiž mladým vytvoriť čo najlepšie podmienky na to, aby v kraji zostali študovať, pracovať a žiť,“ povedal predseda BBSK Ondrej Lunter.

Zo získaného ocenenia máme veľkú radosť. Vnímame to ako prejav dôvery a jasný signál zo strany poroty, že naše služby kariérového poradenstva sú poskytované profesionálne a na vysokej odbornej úrovni. Teší nás to o to viac, že naši odborní pracovníci sa v centrách stretávajú s pozitívnou spätnou väzbou od našich klientov. Chceli by sme sa im preto poďakovať za ich nadšenie a odbornosť v kombinácii s otvoreným a neformálnym prístupom, ktorými si získavajú dôveru mladých ľudí,“ doplnila riaditeľka Rozvojovej agentúry BBSK Janka Pálková.

Aktuálne sa v evidencii centier nachádza viac ako 900 klientov, ktorí využili ich služby. Centrá doposiaľ zrealizovali 2552 individuálnych poradenstiev a 2773 skupinových aktivít. Práve skupinové aktivity sú najvyhľadávanejšou službou v centrách SPACE. Klienti si obľúbili tiež takzvané Innolabb-y.

Sú to priestory vybavené modernou technikou, mladí ľudia v nich môžu napríklad skúsiť zrealizovať svoje nápady, nahrávať hudbu a video, vytvoriť si životopis alebo sa zúčastniť rôznorodých workshopov a prepojiť svoje teoretické poznatky s praxou.

Foto: BBSK

Pridaj komentár