KRÁTKE SPRÁVY: Poslanci rozhodnú o plate J. Šimka, v Hnúšti rozhodujú o budúcnosti skládky odpadu

GEMER/MALOHONT/NOVOHRAD – Dnešné Krátke správy na Sobotníku sú o plate rimavskosobotského primátora, ktorý môže zarábať od 4186 do 6698 eur, o voľbe hlavného kontrolóra R. Soboty, výluke železničnej dopravy pri Rimavskej Bani, ale aj o budúcnosti skládky odpadu v Hnúšti, cene za kompletnú obnovu verejného osvetlenia v Lučenci a pokračovaní občianskych hliadok vo Fiľakove.

RIMAVSKÁ SOBOTA – Poslanci rimavskosobotského mestského zastupiteľstva budú na svojom zasadnutí v utorok 21. novembra 2023 rozhodovať aj o výške platu primátora Jozefa Šimka. Ten bol posledné roky poslancom Národnej rady (NR) SR za hnutie Sme rodina a v rámci samosprávy tak od 1. 3. 2020 poberal len minimálnu mzdu. V posledných komunálnych voľbách sa už ale do NR SR nedostal, takže bude mať opätovne plný primátorský plat.

Pred nástupom do parlamentu mal Šimko plat takmer 4300 eur, ako informoval portál Teraz.sk v správe agentúry TASR. Jeho terajší plat (s účinnosťou od 1. októbra 2023) musí byť v zmysle platnej legislatívy minimálne 4186 eur. Mestské zastupiteľstvo mu ho môže navýšiť až o 60 percent, čo by znamenalo plat vo výške 6698 eur.

RIMAVSKÁ SOBOTA – Mesto Rimavská Sobota vyhlásilo voľbu hlavného kontrolóra, rozhodli o tom poslanci na októbrovom zasadnutí. Termín zasielania prihlášok bol stanovený do 20. novembra. Voľba sa uskutoční na zasadnutí MsZ v utorok 12. decembra 2023. Nový kontrolór nastúpi do zamestnania 1. februára 2024.

RIMAVSKÁ BAŇA – Medzi železničnými stanicami Rimavská Baňa a Rimavská Sobota bude štvordňová výluka vlakov. Informuje o tom Železničná spoločnosť Slovensko.

Výluka bude v dňoch 21. – 24.novemra 2023 v čase 7:50 – 12:00. Osobné vlaky Os 6707, Os 6710, Os 6711 a Os 6714 budú nahradené autobusmi.

HNÚŠŤA – Obyvatelia a podnikateľské subjekty v meste Hnúšťa vyprodukujú ročne okolo 1500 až 1600 ton tuhého komunálneho odpadu. Táto informácia odznela na jednom z posledných zasadnutí hnúšťanského mestského zastupiteľstva v súvislosti s možnosťou odpredania skládky odpadu v Hnúšti a výstavby jej tretej etapy.

Podľa poslankyne Hildy Ginisovej je na efektívne fungovanie skládky potrebné ročne na ňu navoziť až 15 000 ton odpadu. To znamená, že asi 90 percent smetí na nej by bolo „cudzích“ teda pochádzajúcich mimo Hnúšte.

Poslanci napokon rozhodli o vyhlásení pozemkov a stavieb na skládke za prebytočný majetok a poverili mestský úrad vypracovaním nového znaleckého posudku na ich hodnotu, keďže predchádzajúce tri znalecké posudky sa vo výslednej sume značne líšili.

LUČENEC – Kompletná rekonštrukcia verejného osvetlenia na všetkých uliciach v Lučenci by pri súčasných cenách vyšla na deväť až 13 miliónov eur. Na jednom z posledných zasadnutí lučeneckého mestského zastupiteľstva to spomenula primátorka Alexandra Pivková.

„Je to nereálne, žiadne mesto do takýchto investícií nejde,“ skonštatovala primátorka. Mesto v súčasnosti pripravuje vyhlásenie verejnej súťaže na čiastočnú obnovu verejného osvetlenia za viac ako 4,1 milióna eur. Na tento si vezme úver od Environmentálnej fondu s 0,1 percentných úrokom.

Súčasné verejné osvetlenie v Lučenci spotrebuje ročne 850 megawatthodín elektrickej energie, čo je viac ako 54 percent celkovej ročnej spotreby elektriny mesta.

FIĽAKOVO – V meste Fiľakovo pokračuje od 1. októbra 2023 projekt Miestnych občianskych poriadkových služieb. Informoval o tom na jednom z posledných zasadnutí fiľakovského mestského zastupiteľstva primátor Attila Agócs.

Ľudí do hliadok vyberali v rámci výberového konania, o ktoré bol podľa neho veľký záujem. „Prihlásilo sa 25 ľudí, vybrali sme ich desať a štyroch náhradníkov,“ konkretizoval. V siedmich prípadoch ide o bývalých členov MOPS, traja sú noví.

Primátor doplnil, že náklady, ktoré za mesiac presiahnu 15 000 eur, zatiaľ platí samospráva zo svojich prostriedkov, ale požiadala štát o ich refundáciu.

Pridaj komentár