Región zastihne kalamita. Hrozia nám aj povodne!

RIMAVSKÁ SOBOTA/BANSKOBYSTRICKÝ KRAJ. Po bohatej snehovej nádielke, ktorej sa nám ušlo začiatkom toho týždňa, si pre nás počasie pripravilo ďalšie výzvy. Nášmu regiónu hrozia snehová kalamita i povodne.

Ako informoval meteorologický portál imeteo.sk, po stredajšom ustálenom počasí nás vo štvrtok zasype ďalšia bohatá snehová pokrývka. „Nad Alpami sa prehĺbi tlaková níž a s ňou súvisiaca frontálna vlna prinesie na naše územie od juhu sneženie… Najhlavnejšia vlna sneženia sa očakáva opäť na juhu a východe Slovenska,“ informuje portál s tým, že najintenzívnejšie má byť práve v Banskobystrickom a v Košickom kraji.

V našom regióne tak môže napadnúť 10 až 20 cm čerstvého snehu. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal pre Banskobystrický kraj prvý stupeň výstrahy pred snežením, snehovými jazykmi a závejmi, poľadovicou i vetrom na horách.

shmu.sk

Piatkové počasie je pre meteorológov doteraz veľkou záhadou. Zasiahnuť nás môže ďalšie sneženie, ale aj prudký lejak. Priamo cez našu oblasť bude postupovať výrazné teplotné rozhranie, ktoré bude oddeľovať arktický, severný vzduch, od veľmi teplého, pôvodom tropického vzduchu, ktorý sa bude nad naše územie natláčať od juhu.“

Meteorológovia preto vedia iba toľko, že Slovensko, vrátane nášho regiónu, zasiahnu výdatné zrážky, avšak či budú snehové alebo dažďové, určiť nevedia. Vylúčené nie je ani to, že sever krajiny pokryje hrubá vrstva snehu, kým u nás na juhu môžu po lejakoch hroziť dokonca aj povodne.

Sobotník.sk, zdroj: imeteo.sk

Pridaj komentár